To jsem ještě nezažil. Kolaps evropské civilizace. Fotograf se vydal mezi uprchlíky a nevěřil svým očím

11.09.2015 9:10

Fotograf a filantrop Eugen Kukla se vydal na obhlídku budapešťského nádraží Keleti, kde v tu dobu bivakovaly stovky až tisíce uprchlíků. To, co tam viděl, ho naprosto ohromilo. O své poznatky se podělil s magazínem Ego!, který varuje, že totéž se může opakovat kdekoliv – třeba v české Břeclavi.

To jsem ještě nezažil. Kolaps evropské civilizace. Fotograf se vydal mezi uprchlíky a nevěřil svým očím
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

„Něco takového jsem si ani nedovedl představit. V nádražním suterénu, pod okázalou budovou s nízkými stropy, se tísnily stovky lidí bez možnosti jakékoliv hygieny. Byl tam neskutečný smrad, lapal jsem po dechu a nakonec jsem utekl. Fotil jsem na kyjevském Majdanu, pohřeb Roma v rumunském slumu Calimanisti, viděl jsem v životě mnohé. Ale takové ponížení jsem spatřil až v hlavním městě státu EU, v Budapešti,“ líčí Kukla.

Fotograf na nádraží přivezl s přáteli uprchlíkům věci, které by jako lidé, kteří jsou dlouho na cestách, mohli potřebovat. Až na pár dobrovolníků prý ale nikdo běžencům nepomohl. „Uvědomil jsem si, jak fatálním způsobem selhala maďarská státní moc. Maďarsko úplně rezignovalo na své základní funkce,“ nelíbí se Kuklovi. A Maďaři? „Stačilo popojet o pár ulic dál a Budapešť žila svým životem, jako by se nic nedělo. To mi přišlo nejděsivější,“ otřásl se fotograf ještě jednou.

Magazín Ego! podotýká, že jen několik hodin poté, co Eugen Kukla opustil Budapešť, se běženci vydali pěšky na hranici s Rakouskem, další pokračují stejným směrem vlakem. Kolaps, který Maďarsko nedokázalo zvládnout, se tak prý může opakovat kdykoliv a kdekoliv – třeba v české Břeclavi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…