To jsou ale čísla: Jen dva z pěti Čechů věří Evropské unii

07.10.2013 14:58

Důvěra Čechů v Evropskou unii i Evropský parlament (EP) se po loňském propadu mírně zvýšila, přesto zůstává nízká. EU nyní důvěřují dvě pětiny Čechů. To je z dlouhodobého hlediska jedna z nejnižších hodnot. Nízká je rovněž jejich důvěra v EP, která činí stejně jako před půl rokem 35 procent. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, který má ČTK k dispozici.

To jsou ale čísla: Jen dva z pěti Čechů věří Evropské unii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Důvěra v EU podle STEM dlouhodobě kolísala přibližně mezi 50 a 60 procenty, zatím posledním vrcholem byla doba počátku českého evropského předsednictví v roce 2009. Následně v roce 2010 projevovalo důvěru EU mírně nad 50 procent Čechů.

Důvěra v EU i v EP je ovlivněna věkem, vzděláním, materiální situací i politickou orientací

Pokles pod 50procentní úroveň STEM poprvé za celou dobu sledování zaznamenal v první polovině roku 2011. Následoval další propad na historické minimum v roce 2012, kdy EU vyslovovalo důvěru 37 procent Čechů. Letos v únoru to bylo 42 procent, nejnovější údaje tak svědčí o stagnaci. Důvěra v EP má obdobný průběh.

Celý průzkum ZDE

Důvěra v EU i v EP je ovlivněna věkem, vzděláním, materiální situací i politickou orientací lidí. Důvěřují jim spíše občané mladší, s vyšším vzděláním, lépe materiálně zajištění a pravicově orientovaní, příznivci TOP 09 a ODS. Vyšší důvěra v EU se naznačuje i u stoupenců SPOZ a KDU-ČSL.

Nedůvěru k oběma institucím vyjadřují častěji občané starší, lidé se vzděláním bez maturity, občané hůře materiálně zajištění, lidé levicově orientovaní, především stoupenci KSČM a občané, kteří by nyní nevolili žádnou stranu. Agentura STEM průzkum provedla od 29. srpna do 8. září. Zúčastnilo se ho 1093 obyvatel ČR starších 18 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…