To jsou kecy, ze kterých se lidé nenajedí, utrousil Babiš v pořadu ČT. Foldyna se díval také a napsal: To je na flašku

09.06.2014 8:51

Je prý jisté, že hnutí ANO ještě posílí a bude muset obsadit stovky politických postů. To údajně znamená pro Andreje Babiše riziko, že přijdou lidé, kteří očekávají profit. Popularitu Andreje Babiše prý způsobuje i to, že je vnímán jako parašutista, vysazený na nepřátelské území. V reportáži ČT v pořadu 168 hodin zazněla i kritická slova Jana Kasla o poměrech v hnutí ANO.

To jsou kecy, ze kterých se lidé nenajedí, utrousil Babiš v pořadu ČT. Foldyna se díval také a napsal: To je na flašku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Strategie Andreje Babiše a jeho hnutí ANO nalákat voliče na známé tváře ukazuje prý první trhliny. V Praze se Andrej Babiš rozloučil se svým původním kandidátem na pražského primátora Janem Kaslem a z Ministerstva spravedlnosti zase po sporech s ministryní Helenou Válkovou odešla její první náměstkyně Hana Marvanová. Oběma těmto případům se věnovala reportáž v pořadu ČT 168 hodin.

Jan Kasl totiž kritizoval například šéfku pražského ANO Radmilu Kleslovou a protestoval proti tomu, aby byla na kandidátce. V závěru vyhrocených sporů v pražské buňce také odsoudil poměry a způsob rozhodování v ANO. Podle něj v důsledku vše rozhoduje šéf ANO Babiš, jako neomezený vládce ve firmě.

„Aby hnutí ANO bylo demokratickou stranou, musí pro to ještě mnoho udělat,“ řekl v reportáži Kasl, který se prý z lídra proměnil v černého Petra poté, co se rozhádal s pražskou buňkou ANO. Andrej Babiš se tak rozloučil s jednou ze známých tváří, která měla původně přilákat voliče.

„On je zvyklý rozhodovat. Ve firmě, v hnutí… Rozhoduje se velmi rychle, rozhoduje se kategoricky. Nelíbí se ti? Jdeš,“ říká Jan Kasl k poměrům. Podle Kasla to však takto v politice dělat nejde.

Andrej Babiš zase podle svých slov nesouhlasil s Kaslovými výroky na konto jeho hnutí. „Z nepochopitelných důvodů začal útočit proti naší organizaci. Začal rozeštvávat. A hlavně mediálně byla jeho vyjádření velice negativní,“ říká k důvodům ukončení spolupráce Babiš.

Jan Kasl ještě v reportáži v ČT mluvil o tom, že v ANO je údajně málo prostoru pro diskuzi. Proto nechat vyjádřit názor a vyslechnout ho.

„On už byl zapomenutý politik a díky ANO se zase zviditelnil,“ připomněl Babiš význam svého hnutí. Nicméně spory v pražské organizaci zatím dopadly tak, že do podzimních voleb hledá ANO nového lídra.

Vždycky jsem se choval dobře a teď jsem terčem útoků

Druhou trhlinou na mediálním obrazu ANO je prý spor ministryně spravedlnosti Válkové a první náměstkyně Hany Marvanové. Ten nakonec skončil odchodem advokátky zpět do své praxe. Andrej Babiš seznal, že jejich další spolupráce není možná, a tak se spor vyřešil odchodem jedné z nich.

„Za jedním stolem se ukázalo, že už ta spolupráce je tak narušená, že už v ní není možné pokračovat,“ uvedl Babiš s tím, že ho to mrzí.

Reportáž v pořadu ČT 168 hodin poukazovala na to, že hnutí ANO je velice centralizované, protože takřka o všem rozhoduje Andrej Babiš. On sám nepopírá své výsadní postavení.

 „Je pravda, že moje pozice v hnutí je unikátní v tom, že já jsem skutečně nestál o to být politikem. Pro mě je to nejhorší období v mém životě. Protože si myslím, že jsem se vždycky, i z hlediska morálky, choval v životě velice dobře. Dneska jsem předmětem všelijakých útoků a pomluv a není to příjemné,“ uvádí Babiš. Mimořádné postavení Andreje Babiše je prý zapříčiněno způsobem vzniku ANO. Tedy, že jej založila jedna výrazná osobnost, ke které se vše soustřeďuje.

Jan Kasl k tomu kriticky dodává, že stanovy hnutí jsou napsány tak, že Babiš může rozhodnout prakticky o všem. „I když řekne, že rozhodlo předsednictvo, tak víme, jak je sestavené. Jsou tam buď lidé z Agrofertu, nebo jeho lidé a je jasné, jak se rozhoduje,“ uvedl Kasl.

Otevírá se prostor pro prospěcháře

Co vlastně zajišťuje hnutí ANO vzrůstající popularitu? Podle reportáže to není program ani ideologie. „Ty lidi spojuje jednoduchá věc. Stejná věc jako spojuje naše voliče,“ říká Babiš. Je to prý to, že posledních 24 let tu jsou politici, kteří zklamali.

„Právě proto, že hnutí ANO se stalo velmi významným politickým hráčem, a zejména v budoucnu bude muset obsadit stovky a možná i tisíce politických pozic, tak v tuto chvíli se otevírá prostor pro lidi, kteří ze svého angažmá budou očekávat profit,“ říká politolog Daniel Kunštát. To je podle něj velké nebezpečí pro Andreje Babiše.

Reportáž v ČT poukazovala na to, že ANO nemá nějaký snadno uchopitelný program, že se spíše jeho lidé shodují na tom, co nechtějí, než na tom, jak to změnit. Heslo „Ano, bude líp" je údajně prázdné. Na otázku, kdy bude lépe, Babiš říká: „To záleží na tom, kdo bude tuto zemi řídit.“ Jeho hnutí prý má nyní mnoho žádostí o vstup do organizace

Napravit, co předchozí vlády pokazily

„Já bych to popsal jednoduše,“ říká poslanec Martin Komárek k tomu, jaké cíle má hnutí ANO. „Opravit to, co ti předchozí pokazili.“ I předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek formuluje cíle a snahy podobně. „Společně zlepšit poměry v naší zemi.“

„Prosím Vás, to jsou ideologická klišé, levice nám zprivatizovala banky, my jsme pravice a pak nám zvednou daně… Tak to jsou jenom takové kecy. Ale lidé se toho nenajedí,“ říká Babiš k programům politických stran a tradičnímu dělení politické scény.

Reportáž v ČT věnovaná hnutí ANO byla sledována řadou lidí, mezi nimi byl i sociální demokrat Jaroslav Foldyna. Ten však na celou věc hledí s nadhledem. Na svůj Facebook dokonce napsal: ,,Vidět a slyšet Martina Komárka v neděli večer, tak to je na flašku..." Reagoval tak na jeho vysvětlení, co spojuje členy ANO.

Babiš je vnímán jako parašutista

Podle prognóz bude ANO ještě sílit a Andrej Babiš je nejoblíbenější politik. Veřejnost na jeho image slyší. Andrej Babiš však s šibalským úsměvem novinářům říká: „Já nemám ten mediální trend. Já mám na to lidi. Oni jsou šikovnější,“ říká a s úsměvem odkazuje novináře na svého náměstka.

„Lidé ho stále vnímají jako člověka, který stojí mimo politiku. Je vnímán jako člověk, který byl vysazen jako parašutista na cizí území, do nějakého nepřátelského politického prostoru a právě proto mu nějakým způsobem fandí,“ říká o důvodech jeho popularity Daniel Kunštát.

„Mně je to jedno, jestli se mi lidé smějou…“ řekl šéf hnutí ANO Babiš a srdečně se tomu zasmál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…