To jsou oni, agenti Moskvy. Ukrajinská rozvědka předvedla britskému ministrovi, co vypátrala

15.09.2016 21:48

Ukrajinská tajná služba údajně odhalila ruskou špionáž v samém srdci vlastního území. A zrovna ve chvíli, kdy Ukrajina zveřejnila odposlechy telefonické komunikace, v níž Moskva plánovala dobýt polovinu ukrajinského území. Informují The Times.

To jsou oni, agenti Moskvy. Ukrajinská rozvědka předvedla britskému ministrovi, co vypátrala
Foto: pixabay.com
Popisek: Socha archanděla Michaela na kyjevském Maidanu

Dva tajní agenti byli odhaleni zhruba 150 kilometrů od současného bojiště mezi vládními jednotkami a rebely. „Tajná služba se domnívá, že agenti byli pod dohledem Moskvy a založili skupinu prosazující vytvoření Dněpropetrovské lidové republiky, která by se přidala k Rusku.“ Druhá skupina agentů měla převážet zbraně nedaleko předních linií bojů.

„Tyto aktivity jsou pokračováním metod hybridní války, použitých k anexi Krymu a k započetí vzpoury“ na východě Ukrajiny, jak uvádí tajná služba.

Ve čtvrtek do Kyjeva dorazil britský ministr zahraničí Boris Johnson a vyjádřil Ukrajině plnou podporu. Zároveň dodal, že Británie bude tlačit na Evropskou unii, aby byly zachovány sankce proti Rusku.

O dva dny dříve totiž ukrajinská ambasáda v Londýně zveřejnila nahrávku telefonního hovoru, na níž údajně hovoří jeden z vrchních Putinových poradců, Sergej Glazjev. Šlo o záznam hovoru z roku 2014, krátce po událostech „krvavého povstání proti proruskému prezidentovi“.

„Mám přímé instrukce vyvolat povstání na Ukrajině, kdekoliv to bude možné. Tedy, musíme vyhnat lidi do ulic... A to co nejdříve to půjde,“ řekl Glazjev. „Prezident už podepsal rozkaz, operace začala a dostali jsme informaci, že vojáci už vyrážejí,“ dodal.

Celý text zde.

„Lidé by se měli shromáždit na náměstí a poprosit Rusko o pomoc proti banderovcům,“ měl údajně říci Glazjev. Součástí jeho rozkazů bylo i získání kontroly nad ukrajinskými ozbrojenci.

Vrchní státní žalobce Jurij Lucenko uvedl, že odposlechy chce použít ve snaze stíhat ruské generály a vůdce za válečné zločiny před mezinárodním trestním soudem. Dokonce už Glazjeva předvolal k výpovědi.

Ten však veškerá nařčení označil za „delirium“ a odmíl uznat současnou ukrajinskou vládu za legitimní „právní autoritu“. Poznamenal, že ukrajinští občané mají „pádné důvody“ k tomu, aby se od Ukrajiny chtěli odpojit sami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…