To jsou šoky: Ten Trump to možná fakt vyhraje. Florida je jeho a jede dál

09.11.2016 5:08

Pro adepty na příštího amerického prezidenta jsou důležité výsledky zejména v těch státech, kde mohou získat větší množství hlasů volitelů. Průběžné výsledky naznačují, že Donald Trump míří do Bílého domu. Krátce před devátou hodinou ranní SELČ je jasno – Donald Trump je novým americkým prezidentem.

To jsou šoky: Ten Trump to možná fakt vyhraje. Florida je jeho a jede dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Akce Trump for President, naděje pro svět i USA, "Killary" Clinton, jistota pokračování bombardování. Následoval pochod k americké ambasádě

Republikánský kandidát  vyhrál v Texasu, kde získal 38 hlasů volitelů, v Ohiu, v němž si připsal 18 hlasů či v Severní Karolíně (15 hlasů volitelů). Clintonovou nakonec přetlačil i v ostře sledované Floridě, díky níž si připsal důležitých 29 hlasů volitelů.

Anketa

Donald J. Trump vyhrál prezidentské volby. Budete teď mít USA raději?

89%
11%
hlasovalo: 13494 lidí

Clintonová zvládla zvítězit v Californii (55 hlasů volitelů), v New Yorku (29 hlasů volitelů) či v Illinois (20 hlasů volitelů). Těsný souboj se svedl o hlasy volitelů v Pensylvánii (20), Arizoně (11) nebo Michiganu (16). I tady dokázal republikánský kandidát porazit sokyni od demokratů.

Trump si takřka po celou dobu sčítání hlasů drží Hillary Clintonovou za zády. Dle Fox News měl kolem šesté hodiny ranní (SELČ) 222 volitelů, Hillary Clintonová získala prozatím 202 volitelů. CNN v tu samou chvíli uváděla, že těsně vede Clintonová – měla mít 197 ku 187 volitelů. Na rozdíl od Fox News ale CNN nezapočítala Floridu. Po jejím přičtení i CNN uznala vedení Trumpa – 216 ku 209 pro republikánského kandidáta. Ten si dle Fox vítězstvím ve Wisconsinu a v Iowě připsal dalších 16 volitelů. Měj jich tak celkem 237, k vítězství mu chybělo 33 volitelů. Ke zvolení do Bílého domu je třeba nejméně 270 z 538 volitelů.

Krátce po sedmé hodině ranní (SELČ) zbývalo sečíst hlasy v několika amerických státech. Donald Trump průběžně navyšoval náskok na Hillary Clintonovou. Podle CNN vedl republikánský kandidát nad kandidátkou demokratů v poměru 244 ku 215 volitelů. Stanice Fox News hlásila ještě výraznější náskok. Trump dle stanice získal již 254 hlasů volitelů. K definitivnímu vítězství mu stačilo získat 16 hlasů volitelů.

O hodinu později (před osmou hodinou ranní SELČ) ohlásila volební komise vítězství Donalda Trumpa v Pensylvánii a na Aljašce. Republikánský kandidát tak navýšil své vedení o dalších dvacet tři volitelů. Je takřka definitivní, že se stane novým americkým prezidentem, neboť překročil hranici 270 volitelů, což je podmínka nutná k vítězství ve volbách.  

Republikánský kandidát si vedl o mnoho lépe, než jak ukazovaly předvolební průzkumy, dokázal zvítězit i v těch státech, které byly považovány za baštu Demokratické strany (Pensylvánie, Ohio či Florida). S tím, jak se mapa USA barvila do červena (barva republikánů), americká média začala spekulovat o tom, že to bude Trump, kdo nakonec usedne do Oválné pracovny v Bílém domě. Kupříkladu New York Times dávaly Trumpovi 94 procent šancí na vítězství.

„V táboře republikánů panuje nadšení,“ hlásil z místa zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd. „Podmínkou toho, aby se Trump udržel ve hře, bylo vítězství na Floridě a v Severní Karolíně,“ dodal. U demokratů panovala diametrálně odlišná atmosféra. Americká média hovořila o stále pesimističtější náladě. Reportérka CNN na místě vysledovala, že mnozí lidé sedí s otevřenými ústy či mají hlavy v dlaních. Dle České televize dokonce příznivci Clintonové ve velkém hromadně opouštějí volební centrálu demokratů v New Yorku, kde by měla Clintonová po sečtení výsledků voleb pronést svůj projev. 

reklama

autor: luš

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…