To jsou věci: Část práce ministryně Válkové prý diriguje její manžel

27.06.2014 7:17

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO) si zkomplikovala svůj politický život personálními změnami, které provedla v řadách svých náměstků. Za šéfku resortu se podle MF Dnes nyní u politiků přimlouvá její manžel, lobbista Václav Budinský. Ten podle deníku diriguje obchody a image úřadu. Sám říká, že má v řadách politiků nemálo známých.

To jsou věci: Část práce ministryně Válkové prý diriguje její manžel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Válková, ministryně spravedlnosti

Lobbista a autor několika humoristických knih Václav Budinský měl blízko k Davidu Rathovi, o kterém napsal i knihu, se svou společností spolupracuje také s Ředitelstvím silnic a dálnic. Nyní prozradil deníku MF Dnes, že radí své ženě, jak zorganizovat zakázku na koupi elektronických náramků pro vězně, kvůli níž se rozloučila s náměstkem Pavlem Šternem. A lobbuje za ni u politiků.

„Ano, já jsem se v tom angažoval i minulý týden, když to řešila sněmovna. Já mám spoustu známých napříč politickým spektrem, já se v té oblasti léta pohybuji, baví mě to. Tak jsem různým lidem, těm poslancům, říkal, zda vědí, v jakém stavu přebrala to ministerstvo? Že tam byl náměstek proslavený kontakty s ODS a kšefty, a ona, když do toho zasáhla a chtěla, aby se to začalo zlepšovat, narazila na tyhle averze a kampaně," uvedl pro deník Budinský.

Pavel Čihák (ANO) potvrdil, že Budinského zná roky. „Když jsme o té věci hovořili na klubu, podpořil jsem paní profesorku Válkovou, protože ji znám i díky jejímu manželovi dlouho. Mě tedy pan Budinský nijak přesvědčovat nemusel," uvedl poslanec.

Naopak Jana Černochová (ODS) prý takovou situaci ještě nezažila a nechápe, proč by se mělo konzultovat s někým z rodiny ministryně. I na to má Budinský vysvětlení. „Ona je ve stresu, tak o tom hovoří a mluvíme o tom doma. Když se zeptá, poradím jí," řekl.

Pochybné vazby a vztahy budí podezření

Prostřednictvím známostí se na ministerstvo do funkce ředitele pro informatiku a evropské fondy prý dostal bez řádného výběrového řízení třeba Jan Švec, který proslul během působení na Ředitelství silnic a dálnic rozepisováním velkých zakázek na malé, takže nepodléhaly řádné soutěži. Léta byl spolupracovníkem Budinského kamaráda Alfréda Brunclíka.

„Co na tohle říci? Připadá mi to celé naprosto obskurní," uvedl k případu Stanislav Beránek z Transparency International. Ministryně ale popírá, že by se Švec, po jehož nástupu vygradovaly spory s jejími náměstky, na úřad dostal prostřednictvím Brunclíka. „Rozhodně ne. Pan Brunclík se o tom dozvěděl, protože mu to řekl můj manžel až poté, co jsem si pana Švece vybrala," uvedla pro MF Dnes Válková.

Údajně prý Švece doporučil manžel její asistentky. Podivná náhoda ale zažehla podezření u dvou náměstků ministryně. Pavel Štern šel dokonce na protikorupční policii. Jeho oznámení, že se dějí podivné věci kolem zakázky na nákup elektronických náramků, se nyní prověřuje. Štern s Válkovou se navzájem osočují, kdo chtěl zakázku ovlivnit.

Budinský nejen že stojí na straně své ženy, ale ještě má přesnou představu, jak by tendr měl vypadat. Uvažuje až o 1500 náramcích, zrušená zakázka ale počítala s pouhými 400. „My uděláme nový transparentní projekt, nebudeme skrývat cenové nabídky, které získáme. Doufám, že se nám na tento projekt podaří získat peníze z evropských fondů," uvedla v rozhovoru pro MF Dnes Válková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…