To jsou věci. Migranti v Rakousku chtějí volit "pravicového populistu" Hofera

03.12.2016 8:51

Rakušané si v neděli na druhý pokus zvolí prezidenta. V květnu sice vyhrál někdejší předseda rakouských Zelených Alexander Van der Bellen, ale ústavní soud druhé kolo voleb zrušil a nařídil jeho zopakování. Teď předvolební průzkumy favorizují Bellenova protikandidáta Norberta Hofera. Ačkoli se o něm říká, že brojí proti migrantům, mnozí migranti ve Vídni jsou připraveni odevzdat mu v neděli svůj hlas. Proč?

To jsou věci. Migranti v Rakousku chtějí volit "pravicového populistu" Hofera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na spolkového prezidenta Rakouska Norbert Hofer.

„Vidím to tak na 90 procent, že příštím prezidentem bude Norbert Hofer,“ uvedl těsně před koncem kampaně pro LN vídeňský politik Nemanja Damnjanović. „Jsem přesvědčen, že našeho prezidentského kandidáta bude volit i většina Čechů, Slováků nebo Chorvatů, kteří žijí ve Vídni nebo obecně v Rakousku,“ soudí rakousko-srbský politik.

Ve svých čtyřiačtyřiceti letech je tento muž členem strany svobodných a vloni na podzim se při zemských volbách do vídeňského parlamentu stal prvním poslancem srbského původu. Sám na tom nevidí nic divného, protože svobodní už delší čas pěstují vazby s politiky na Balkáně a staví se pozitivně k pravoslaví.

Teze, že jsou rakouští svobodní proti migrantům, prý není pravdivá. Prý jde o dokola opakované klišé, které se nezakládá na pravdě. Kdyby strana opravdu byla radikálně pravicová, jak se o ní říkává, Damnjanović by prý nemohl být jejím členem, protože nacisté spáchali mnoho masakrů v Srbsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…