To jsou věci: Miliardář Karel Janeček chce prý kandidovat na prezidenta. A kampaň mu má dělat...

30.04.2014 13:34

Magazín Reflex přináší informaci, která měla poprvé zaznít v dokumentu České televize, ale vzhledem k tomu, že jeho tvůrce se doposud hádá s televizní produkcí, národ o něj zatím zůstal ochuzen. Karel Janeček, miliardář, filantrop a protikorupčník, údajně uvažuje, že by v roce 2018 kandidoval na prezidenta.

To jsou věci: Miliardář Karel Janeček chce prý kandidovat na prezidenta. A kampaň mu má dělat...
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Podnikatel a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček

Anketa

Co říkáte na omluvu expremiéra Stanislava Grosse?

hlasovalo: 4611 lidí

Janeček, který zbohatl na matematickém modelu burzovních spekulací, na sebe poprvé upozornil již zhruba před dvěma lety. Tehdy obohatil náš slovníček o termín „zlojed“, založil fond a najal bývalého zpravodajce Karla Randáka, aby tyto „zlojedy“ hledal. Svou vášeň pro matematické modely pak realizoval při tvorbě volebního systému, který považuje za naprosto dokonalý a jeho aplikace má se zlojedy jednou provždy zamést.

Nyní o něm redaktor České televize David Vondráček natočil dokument, který mu produkce ČT vrátila k přepracování jako příliš jednostranný, takže doposud nebyl odvysílán. Právě v něm měla zaznít klíčová informace, že Janeček uvažuje o prezidentské kandidatuře.  

Reflex se pozastavuje především nad tím, že podstatou jeho systému je vyškrtávání kandidátů, tedy v podstatně negativní hlas, což je skutečně celosvětový unikát. Jenom je v kontextu toho trochu podivné, že miliardář následně založil sdružení Pozitivní evoluce.

Magazín se dále pozastavuje nad Janečkovým soukromým životem, ve kterém figurují dvě dcery z rozvedeného manželství, oficiální přítelkyně a několik milenek pro povyražení, neboť sám rád s rošťáckým úsměvem vykládá, že pouze s jednou partnerkou by nevydržel. Reflex tyto choutky čtyřicátníka dává do souvislosti s Janečkovou nepříliš radostnou pubertou obrýleného šprta, a spekuluje, že navzdory finančnímu i společenskému úspěchu je možná stále zajatcem svého vnitřního světa čísel a ideálů, příliš nevnímajícím reálný svět kolem sebe.

I jeho utopické sny o dokonalé společnosti a zázračném volebním systému, který nikdo na světě před ním nevymyslel, prý ukazují spíše na „velké dítě“. Už to by nás prý mělo před „experimentem Janeček“ varovat.

Janeček má podle Reflexu jedinečnou šanci něco v politice dokázat teď, když se jeho mesiášské ambice protnuly s nespokojeností veřejnosti. Jinak podle magazínu není příliš pravděpodobné, že by introvertní matematik s velkým egem dokázal vítězně projít přímou volbou.

Glosa Erika Besta ZDE.

Velmi konkrétního detailu, souvisejícího s Janečkovými prezidentskými ambicemi, si ale povšiml americký novinář Erik Best. Spolupráci na jeho kampani totiž naznačil Pavel Novotný, šéfredaktor serveru Extra.cz a velmi vlivná osobnost české bulvární scény. Ten se již před dvěma týdny v rozhlasových 20 minutách Radiožurnálu prořekl, že Janeček chystá prezidentskou kandidaturu a on že pro něj hodlá pracovat.

Podle Besta tak prořeknutí upovídaného lovce senzací vyvolává řadu otázek. Zejména je třeba se ptát, zda Janečkovy rozsáhlé protikorupční aktivity, včetně spolupráce s bývalým elitním zpravodajcem, nejsou ve skutečnosti politickou agendou. A také třeba na to, co v této souvislosti znamená velkorysá podpora, kterou Janečkovi poskytuje americká ambasáda.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…