To jsou věci. ODS prý pomáhá Babišovi

13.08.2016 11:43

Občanští demokraté v čele s Petrem Fialou kritizují majitele Agrofertu, ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše téměř na každém kroku. Je však otázkou zda to ODS s tepáním Andreje Babiše myslí zcela vážně. Sobotní deník Právo totiž tvrdí, že se tato opoziční strana pokouší notně oslabit zákon, jenž by měl v konečném důsledku omezit i moc Andreje Babiše.

To jsou věci. ODS prý pomáhá Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Zákonu o střetu zájmů se v Česku již nějaký ten rok říká antiBabiš, protože stávající ministr financí si s sebou nese takový střet zájmů, že ho v historii země dosud nepamatujeme. TOP 09 Miroslava Kalouska, ale také ČSSD v podání novely zákona o střetu zájmů  poslance Jana Chvojky se snaží tento střet zájmů nějak legislativně vyřešit.

ODS však k této snaze přiložila podmínku, která bude pro sociální demokraty zřejmě nepřekročitelná. Občanští demokraté totiž požadují, aby ze zákona zmizelo ustanovení o centrálním registru majetkových přiznání politiků. „Pokud by z návrhu zákona vypadl centrální registr, tak by novela zákona o střetu zájmů přišla o svůj smysl,“ řekl poslanec Jan Chvojka (ČSSD). „Věřím, že existence centrálního registru není jen záminkou pro to, nepodpořit zákon ve znění mého pozměňovacího návrhu, který omezuje koncentraci ekonomické, mediální a politické moci,“ doplnil.

Chvojka v zákonu požaduje i to, aby člen vlády nemohl napříště vlastnit média nebo ovládat obchodní korporaci. Pokud by zákon v této podobě prošel, Andrej Babiš by se musel vzdát Agrofertu či vydavatelství Mafra, pokud by chtěl zůstat ve vládě. Proti tomu protestuje především hnutí ANO, ale kritický hlas pozvedá už i ODS. Ačkoli občanští demokraté chtějí i nadále omezit moc Andreje Babiše, jenže ne za každou cenu.

Celý článek naleznete zde

„Dnes majetková oznámení leží na jednotlivých úřadech a dá se do nich nahlédnout. Nechápu, proč by zastupitelstvo Horní-Dolní mělo ležet v centrálním registru, který by vedlo ministerstvo spravedlnosti,“ řekl předkladatel pozměňovacího návrhu Marek Benda (ODS). „Je to jen snaha několika neziskovek si všecko zjednodušit a moci si po internetu lustrovat každého po celé republice. Takhle to fungovat nemá. Své zastupitele si má lustrovat příslušná obec a ne nějaký aktivista placený z evropských peněz, který sedí v Praze,“ dodal.

Ve stejném duchu se k tomu vyjádřil i další velký kritik Andreje Babiše Martin Plíšek z TOP 09. „Jsem proti vytváření nových registrů, v tomto případě téměř 34 tisíc lidí. Není správné, aby ho spravovalo jedno ministerstvo v čele s politikem. I nyní jsou navíc informace o majetkových poměrech politiků dostupné,“ řekl Právu Martin Plíšek (TOP 09).

Jak to s novelou zákona o střetu zájmů bude dál, tedy není vůbec jisté, Jasněji bude až na první poprázdninové schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, která bude zahájena 6. září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…