To jsou věci: Obrovská akce v Praze. Sjely by se k nám všechny národy světa

20.08.2014 7:25

Ministerstvo pro místní rozvoj v čele s Věrou Jourovou (ANO) už vypracovalo návrh na konání megasummitu v Praze. Obří konferenci svolává Organizace spojených národů jednou za dvacet let a tentokrát o jejím pořádání uvažuje Česko. Lidové noviny uvádějí, že do Prahy by se na ni mohlo sjet až 30 tisíc účastníků a podle hrubých odhadů by její pořádání přišlo na 90 milionů korun.

To jsou věci: Obrovská akce v Praze. Sjely by se k nám všechny národy světa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Až třicet tisíc účastníků by v roce 2016 mohlo přijet do Prahy. Česko totiž přichází s plánem ucházet se o pořádání celosvětové konference Habitat III.  Summit svolává OSN jednou za dvacet let a světoví lídři na něm řeší otázky financování a plánování měst a potlačování chudoby.

Ministerstvo pro místní rozvoj už prý vypracovalo návrh na organizování konference a na příštím zasedání se mu má věnovat vláda. Podle LN mu vláda pravděpodobně nebude klást překážky.

„Témata konference považuji za velmi závažná. Ucházet se o její pořádání v Praze mi přijde smysluplné, na rozdíl od nápadu pořádat zde olympiádu,“ citují LN názor ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové.

Menší akce stály Česko skoro půl miliardy

Rozpočet ministerstvo údajně odhaduje na 90 milionů korun. „Jsou to ovšem hrubé odhady. Detailní příprava by začala ihned po výběru místa konání akce,“ upřesnila Věra Jourová. O tom, kde se bude konference konat, by OSN měla rozhodnout do konce roku.

LN poukazují na to, že menší mezinárodní akce uskutečněné v Praze, jako třeba summity Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, vyšly v roce 2000 Česko téměř na půl miliardy. Deník však zmiňuje i to, že značnou část rozpočtu tehdy spolykala rekonstrukce Kongresového centra.

K návrhu se podle LN vstřícně staví i primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09). Ten však prý považuje za nutné akci analyzovat z hlediska nákladů a podmínek.

Poslední Habitat hostil v roce 1996 Istanbul. To, jakou má Praha šanci, zatím není jasné. Záležet prý bude i na dalších uchazečích o pořádání summitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …