To jsou věci: Tady vyhrála Bobošíková, tady vyhrál Franz

14.01.2013 8:14

Na celostátní úrovni neuspěli, ale ne všude se o nich dá mluvit jako o poražených. Řeč je o Janě Bobošíkové, Přemyslu Sobotkovi, Taťaně Fischerové, Zuzaně Roithové a Vladimíru Franzovi. Zmínění outsideři totiž v některých obcích republiky zvítězili. Místy s řádným náskokem.

To jsou věci: Tady vyhrála Bobošíková, tady vyhrál Franz
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Debata prezidentských kandidátů na půdě Univerzity Karlovy

Vůbec nejméně hlasů dostala od voličů šéfka Suverenity Jana Bobošíková. Získala 2,39 procenta hlasujících, což je dle údajů Českého statistického úřadu celkem 123 171 hlasů. Byť se dotkla dna pořadí, přece jen může slavit jeden úspěch. V jedné z nejmenších obcí České republiky, ve vesnici Želivsko u Svitav, s 36 obyvateli totiž Bobošíková získala šest hlasů, a může tak mluvit o děleném prvním místě. Stejný počet totiž nasbíral i Jiří Dienstbier.

A zase Svitavsko

Přemysla Sobotku (ODS) od Bobošíkové dělilo jen sedm setin procenta, v hlasech to dělá více než tři tisíce hlasů. Rovněž však nejvíce bodoval na Svitavsku. V malé vísce Vysoká získal šest hlasů, což stačilo na první místo.

Jedno vítězství může slavit i Taťana Fischerová. Vísku Březina na Vyškovsku u stejnojmenného vojenského újezdu přesvědčila natolik, že z celku sedmi voličů ji podpořili dva, a spolu se Zemanem se tak dělí o první místo.

Velký odstup od zmíněné trojice získala kandidátka lidovců Zuzana Roithová. Po celém Česku získala prvenství v 25 obcích. Zvítězila jak na jižní Moravě, tak ve svém bydlišti ve Dvorech nad Lužnicí a okolí.

Umělce a vysokoškolského profesora Vladimíra Franze podpořilo téměř o sto tisíc voličů více. Poznat to však příliš nešlo, protože se jeho základna pohybuje vesměs ve městech. Vítězství tak může slavit pouze v 11 obcích v tuzemsku. Nejúspěšnější byl v jižních a jihozápadních Čechách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…