To kdyby viděl Václav Havel. Stalo se to v Kyjevě

17.01.2017 7:38

Pouhý měsíc vydržela v ukrajinském Kyjevě nepoškozená pamětní deska Václava Havla. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

To kdyby viděl Václav Havel. Stalo se to v Kyjevě
Foto: Dostál František
Popisek: Václav Havel - výřez

Jak server připomíná, Havlovu desku odhalil ministr Daniel Herman 15. prosince na stejnojmenném kyjevském bulváru, který byl po českém prezidentovi a dramatikovi pojmenován v rámci takzvané „dekomunizace“, tedy plošného odstraňování místních názvů spojených na Ukrajině s komunistickým režimem. Dříve nesl název po sovětském revolucionáři lotyšského původu Ivanu Lepseovi.

Celý text je ZDE

„Havlovu desku jsme odvezli k opravě a pověsili tabulku s názvem bulváru,“ informovala na Facebooku skupina „Bulvár Václava Havla v Kyjevě“, která o přejmenování ulice měsíce usilovala. Z přiložených fotografií je zřejmé, že kdosi ulomil levý dolní roh desky, jejímž autorem je ukrajinský sochař Kosťantyn Skrytuckyj.

Jak server uvádí, zakladatel ukrajinské skupiny Zorjan Kis spolu se sochařem Skrytuckým desku o víkendu sejmuli, aby mohla být opravena. „Lidé nám velmi rychle začali nabízet příspěvky na její opravu,“ napsal Aktuálně.cz Kis. „Autor ji ale opraví zdarma, protože poškození není velké,“ doplnil.

Server píše, že pachateli byli nejspíše sběrači kovů, kteří si mysleli, že je deska vyrobena z bronzu, přestože na ni byl použit nekovový materiál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…