To máme kvůli Kleslové zrušit celý náš sjezd, obořil se Faltýnek na moderátora

02.03.2015 22:40

Jaká je situace v hnutí ANO po sněmu? Politolog Stanislav Balík má za to, že se mnoho nezměnilo, o všem bude i nadále rozhodovat Babiš. První místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek je s průběhem sjezdu spokojen, stejně jako Andrej Babiš. Rozčílil se však kvůli Radmile Kleslové. Svůj pohled na ANO přidali i koaliční partneři z ČSSD a KDU-ČSL.

To máme kvůli Kleslové zrušit celý náš sjezd, obořil se Faltýnek na moderátora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se znovu vyjadřoval k průběhu víkendového sjezdu ANO. Byl prý překvapen tím, kolik hlasů dostal a že se jeho kolegyně vzdaly v souboji o post prvního místopředsedy. "Já když jsem šel v sobotu na náš sněm, tak jsem měl dvě přání. Zaprvé, abychom vyšli ze sněmu posílení a jednotní. A za druhé, abychom měli ve vedení zastoupeny kandidáty z co největšího počtu regionů, a to se do značné míry také podařilo," podotkl.

Se sjezdem jsem spokojen, říká Faltýnek. Stejně jako Babiš

Odmítl však, že by se na sněmu "kupčilo" s hlasy delegátů, jak o tom mluvil nespokojený delegát Ivan Pilný, který se v médiích vymezoval především proti zvolené místopředsedkyni Radmile Kleslové. Faltýnek je s průběhem sněmu spokojen stejně jako předseda Andrej Babiš, byť mu soukromě může být líto, že Ivan Pilný neuspěl.

"A pokud paní Kleslová požádala pana Pilného o podporu, to kvůli tomu máme zrušit náš sněm?" obořil se Faltýnek na moderátora, když se ho opakovaně ptal na možné skryté dohody.

Do debaty se následně připojil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola a Dana Váhalová (ČSSD). Ta hned na úvod zkritizovala Babiše. "Myslím si, že nebylo od pana Babiše fér, když se takto otřel o koaličního partnera a jeho historii," poznamenala. Má za to, že vedení ANO má více pravomocí, než je tomu u ČSSD. Faltýnek ale ihned přešel do protiútoku. Připomněl, že byl osmnáct let členem ČSSD, takže je schopen posoudit, jak moc se od sebe stanovy těchto uskupení liší. Prý tam není žádný propastný rozdíl.

Mihola pogratuloval předsedovi i místopředsedům ANO ke zvolení a vyjádřil naději, že koaliční spolupráce zůstane i přes občasné rozepře dobrá. Stejně tak optimisticky se dívá na to, že bude Andrej Babiš lépe vybírat daně. Váhalová upozornila, že se k této otázce bude muset koalice dříve či později dostat. Podle Faltýnka zatím není čas na debatu o zvýšení daní, protože se ještě nepodařilo nastartovat kroky, které má ministr financí Andrej Babiš v plánu.

O ANO se nerozhoduje na sjezdech, míní politolog

Nakonec svůj pohled přidali i politolog Stanislav Balík a Petr Kamberský z Lidových novin. "O směřování tohoto hnutí se nerozhoduje na sjezdech, ale podle vůle pana Babiše, ten dává palec nahoru nebo dolů," vyjádřil svůj názor Balík.

Kamberský k tomu přidal trochu jiný pohled. Paní Kleslová podle jeho názoru představuje to nejhorší, co se v české politice zkoncentrovalo, ale na domlouvání podpory na sjezdu nevidí nic špatného. "Když pan Pilný říká, že nebude shánět podporu a potom pláče, že žádnou podporu nezískal, tak to je jako kdybych já nepsal články a pak si stěžoval, že je nikdo nečte," poznamenal Kamberský.

Balík se vyjádřil i ke kauze článku, který napsal pro MF Dnes a který tam nevyšel. Odmítl tvrzení šéfredaktora deníku Jaroslava Plesla, že ten článek byl až příliš podobný tomu, který vyšel dříve v Lidových novinách. Podle jeho názoru šlo o to, že šlo o text značně kritický k Andreji Babišovi. Kamberský se k tomu nechtěl příliš vyjadřovat, protože pracuje pro Lidově noviny, nikoli MF Dnes, ale v obecné rovině poznamenal, že ne všechno, co napíšete, musí zákonitě vyjít v novinách. Píšící novináři o tom prý vědí své, ale nelze to nazývat cenzurou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…