To máme poslat svých 32 tanků na Donbas?! V ČT se vyhrotila debata mezi Votápkem a Kavanem. Šlo o kerčskou krizi

30.11.2018 9:22

V Událostech, komentářích České televize se střetli bývalý ministr zahraničí za ČSSD Jan Kavan a bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek. Pánové se do sebe tvrdě pustili kvůli současné rusko-ukrajinské krizi. Zatímco Votápek volal po zpřísnění sankcí vůči Rusku a např. po tom, aby ruské lodě nemohly vplouvat do přístavů v EU, Kavan Rusko důrazně hájil.

To máme poslat svých 32 tanků na Donbas?! V ČT se vyhrotila debata mezi Votápkem a Kavanem. Šlo o kerčskou krizi
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou neopadá, spíš naopak. Situace se přiostřuje. Prezident Spojených států Donald Trump zrušil plánované setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na summitu G20. Bílý dům trvá na tom, že musí být propuštěni ukrajinští námořníci zadržení v Kerčském průlivu po incidentu ruských a ukrajinských lodí. Co přijde dál? V Událostech, komentářích České televize o tom debatovali místopředseda zahraničního výboru Jaroslav Bžoch (ANO), diplomat a bývalý ministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD) a analytik mezinárodních vztahů a bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek.

Bžoch hned na úvod konstatoval, že se Česká republika připojí k prohlášení EU. Ministr zahraničí Tomáš Petříček už ruskou agresi odsoudil. Otázka je, co se stane teď?

Anketa

Obáváte se vypuknutí 3. světové války?

hlasovalo: 7501 lidí
Jan Kavan neočekává, že teď do Azovského moře zamíří lodě NATO, aby poskytly podporu ukrajinskému námořnictvu. Připomněl také, že o incidentu v Kerčském průlivu nevíme zdaleka všechno. „My nevíme, co se stalo před tím,“ poznamenal Kavan doslova s odkazem na situaci, kdy ruské lodě použily zbraně na ukrajinská plavidla. Nikdo prý nepochybuje o tom, že Rusko musí Ukrajině umožnit průjezd Kerčským průlivem, je tu však jedno ‚ale‘. Na druhou stranu nešlo o ukrajinské obchodní lodě, šlo evidentně o ukrajinské vojenské námořnictvo a v tom má Rusko pravdu, když říká, že si chtělo zkontrolovat, zda ty vojenské lodě třeba nechtějí poškodit ten most a podobně,“ podotkl Kavan s poukazem na most, který spojuje ukrajinský poloostrov Krym s ruskou pevninou.

Votápek byl vůči Rusku podstatně ostřejší. „Nesouhlasím s tím, že bychom teď měli čekat na to, na čem se usnese Evropská unie nebo čekat na to, co se vyšetří. My bychom měli formovat stanovisko EU a měli bychom je formovat tak, aby byly konečně přijaty citelné sankce vůči Rusku,“ zdůraznil Votápek. Nové sankce by podle jeho názoru měly citelně zasáhnout ruskou ekonomiku i představitele režimu, kteří se podílí na nepřijatelné politice. „Když Rusko brání ukrajinským lodím, aby jezdily do Azova, tak zakažme ruským letadlům a lodím používat evropské nebo celosvětové přístavy a letiště. A uvidíme, jak dlouho Rusko vydrží svou politiku prosazovat,“ vypálil Votápek.

Kavan vehementně kroutil hlavou. Bývalý ministr zahraničí je toho názoru, že sankce nikdy nic nevyřešily. „Sankce jako takové jsou nefunkční nástroj politiky,“ zaznělo z úst Jana Kavana. Domnívat se, že jakékoli sankce donutí ruského prezidenta Vladimira Putina vrátit Krym, považuje Kavan za naivní.

„To, že na těch lodích byli nejvyšší představitelé ukrajinské vojenské kontrarozvědky, je náhoda? To, že to neoznámili včas a neřekli jasně, že jde o vojenské lodě a ne o lodě obchodní, je náhoda?“ ptal se Kavan.

Votápek okamžitě oponoval, že ruské námořnictvo napadlo ukrajinské lodě v mezinárodních vodách. „To je jasný akt agrese, to je jasný akt pirátství, já nevím, co by měla Ruská federace ještě udělat, abychom ji odsoudili," divil se Votápek. Rusko by podle něj mělo dát záruky, že se něco takového nebude opakovat. Případně by Rusko mohlo nabídnout Ukrajině nějaké kompenzace.

Udržení sankcí vůči Rusku považuje Votápek za správné. „Já nevím, co jiného by pan Kavan navrhoval, abychom poslali svých 32 tanků na Donbas?“ ptal se Votápek.  

Nakonec se pánové přeli o to, kdo současnou krizi potřebuje víc. Zatímco Bžoch poukazoval na to, že klesá popularita prezidenta Putina, tak hledá cesty, jak si popularitu zvýšit. Kavan poukázal na to, že ukrajinského prezidenta Petra Porošenka čekají za krátký čas prezidentské volby a předvolební průzkumy mu předpovídají porážku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…