To máme za to, že bráníme ČT! Podivná TV debata naštvala Stranu zelených

14.09.2020 7:42

Kampaň do krajských voleb je v plném proudu. A kromě billboardů a stranických setkání se tváře politiků objevují i v televizi. Debata lídrů v Libereckém kraji se konala ve čtvrtek, měla ovšem poněkud zvláštního hosta. Ochránkyni zvířat, která ani nechce být hejtmankou, zato by chtěla získat kompenzace za koronavirus od Kanady nebo Číny. „Praví“ Zelení nebyli rádi. „Do nebe volající nekompetence a prasárna,“ ozvalo se, i s ironickou zmínkou o koncesionářských poplatcích. Co za to může? Průzkum ČT.

To máme za to, že bráníme ČT! Podivná TV debata naštvala Stranu zelených
Foto: Repro ČT
Popisek: Marie Palová z Demokratické strany Zelených - Za práva zvířat

Zvláštním hostem debaty byla Marie Palová z Demokratické strany Zelených – Za práva zvířat. Demokratická strana Zelených není ani součástí Zelených, kteří se pod vedením Martina Bursíka dostali v roce 2006 do Sněmovny a momentálně jsou vedeni Michalem Bergem a Magdalenou Davis, ani Liberálně ekologické strany, kterou Bursík vede teď. Pokud jde o program, soustřeďuje se nepřekvapivě na větší ochranu zvířat, viz příspěvek.

Palová ovšem v debatě nedostávala otázky na ochranu zvířat, ale na koronavirus. Schvalovala kupříkladu balíček roušek a jednoho respirátoru, který chce občanům nad 60 let zaslat vláda. Ale i mimořádných 5000 korun si prý důchodci zaslouží. Balíček by ovšem podle ní klidně mohly dostat i další skupiny, jako např. samoživitelky.

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37223 lidí
Ochranné pomůcky by ráda získávala z krajských zdrojů. „Podpoříme náš trh a plní to efektivitu. Předzásobila bych se. Rozhodně bych to dávala zdarma těm občanům. Protože oni mají zbytečné výdaje. A náhradu bych požadovala po těch, odkud přicestoval covid. V plné výši. Proč my máme mít výdaje?“ Moderátor Řezníček se ptal, jak si to představuje a Palová řekla, že jde o otázku, z které laboratoře koronavirus unikl. „Z Kanady přicestoval do Číny a pak to šlo k nám. Tak tam bysme měli hledat...“ Řezníček se ptal na konkrétní mechanismus a Palová řekla, že by to zadala právnickému oddělení. Když moderátor položil otázku, proč něco tak jednoduchého neudělaly ostatní země, Palová odvětila, že netuší proč. Od zástupkyně DSZ také zaznělo, že by ani nechtěla být hejtmankou a že se o politiku nezajímá.

Za to, že byla Palová jako zástupkyně DSZ pozvána, může zřejmě průzkum agentury Kantar, který straně v Libereckém kraji přisoudil volební potenciál 5%. Jak ČT uvádí, právě průzkumem předvolebního potenciálu se veřejnoprávní televize řídí, když jde o zvaní hostů.

zdroj: Kantar

Z přítomnosti Palové v ČT neměli radost Zelení, kteří na Liberecku kandidují společně s Bursíkovým LESem. „Slovo fiasko získává v podání ČT, kdy zařadila do debat obskurní ‚Demokratickou stranu zelených‘, aby tam pak nějaká zmatená paní tvrdila, že je ze Strany zelených a moderátor ji ani neopravil, nový rozměr,“ prohlásil spolupředseda Zelených Michal Berg na twitteru a dodal: „Bravo, koncesionářské poplatky byly zase jednou kvalitně investovány.“

Daší člen Zelených, Jan Trnka šel ještě dál: „To, co udělala Česká televize Straně zelených, je do nebe volající nekompetence a prasárna. Jestli ani redaktorky a redaktoři ČT nejsou s to rozlišit parlamentní SZ a prakticky neexistující DSZ, tak tam nemají co dělat.“

Rýpanec do koncesionářských poplatků od Zelených ovšem nebyl kvitován s povděkem. „Nešlo by to bez toho strefování do koncesionářských poplatků (které už dávno nejsou koncesionářskými), a tím i do médií veřejné služby? Chybují všichni, ale kvůli jedné chybě není potřeba se přidávat (třeba nechtěně) na stranu těch, kteří by média veřejné služby nejraději zrušili,“ namítal Filip  Jirsák na Bergův příspěvek.

Spolupředseda Zelených uznal, že má asi pravdu a omluvil se. „Byl to výraz frustrace, kdy chodíte na ty demošky za veřejnoprávní média, podepisujete petice, vaši senátoři o tom furt mluví, a pak se stane tohle. Nicméně ten průzkum stál zřejmě hodně peněz, takže i proto je na místě řešit, proč se to stalo,“ dodal.

Nicméně, nechyběly komentáře, že si Zelení za tuto situaci mohou sami, když jejich voliči ani nedokážou poznat, kteří Zelení jsou ti praví.

A výstup Palové zaujal i 168 hodin Nory Fridrichové, kde zaznělo to „nejlepší“, co Palová v debatě řekla, jako „Já se nezajímám nijak o politiku, já jsem tady za stranu Zelených, za zvířata, za tuhle stranu“ či že nechce být hejtmankou. „Já jsem za stranu Zelených, ochranář zvířat a přírody jako takové a chci prosadit tyhlety práva,“ pravila Palová a ze strany 168 hodin zaznělo: „Tak škoda, že zvířata nemají volební právo, tedy alespoň prozatím.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…