To mi děláte naschvál. Poslanci ministru Němečkovi ,,vykastrovali" zákaz kouření v hospodách. Byla legrace

25.05.2016 10:52

Směsici veselí a zmatků zažívá Poslanecká sněmovna ve středu ráno. Na pořad přišlo hlasování o zákoně známém jako „protikuřácký“, či jak jej jednou nazval ministr Němeček „antitabák“. A právě ministr zdravotnictví hraje v debatě poměrně význačnou roli.

To mi děláte naschvál. Poslanci ministru Němečkovi ,,vykastrovali" zákaz kouření v hospodách. Byla legrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tak jak teď? Premiér Sobotka, šéf poslanců ČSSD Sklenák a jejich straničtí kolegové při jednání

Anketa

Připadá pro vás v úvahu Michal Horáček coby kandidát na prezidenta?

6%
94%
hlasovalo: 20275 lidí

Probíhá třetí čtení, ve kterém se schvaluje konečná podoba zákona. Nejprve se však musí vypořádat pozměňovací návrhy poslanců, kterých se v průběhu projednávání sešlo více než dvě stě. Ministr Němeček připustil určitá změkčení striktní úpravy, kterou do Poslanecké sněmovny předložil, ale některé návrhy podle něj slouží jenom k tomu, aby zákon shodily ze stolu celý.

Na druhou stranu se ministr Němeček rozhodl poslance před hlasováním postrašit. Do lavice hned vedle řečnického pultíku si totiž přinesl a náležitě vystavil pohřební urnu, ozdobenou varovným sloganem „Kouření může způsobit pomalou a bolestivou smrt“.

V debatě k zákonu zbývalo několik posledních přihlášek, jedním z řečnících byl i bývalý ministr financí, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Pan ministr mě dojal tou rekvizitou,“ zahájil vystoupení. Pak vyprávěl, jak se neúspěšně pokoušel zapálit si v Central Parku v New Yorku. Sám prý na cigaretách nijak nelpí, ale v současnosti je především třeba bránit svobodu, a proto návrh nepodpoří. „Přibývá zákonů, které omezují svobodu lidí. To, co se nyní hrne z poslaneckých lavic, je často likvidační a já nemám odvahu přidat do toho vařícího kotle ještě jednu kapku, která to bude českým podnikatelům zhoršovat,“ řekl Kalousek.

A pak už se Poslanecká sněmovna začala prokousávat desítkami návrhů, kterými chtěli poslanci dílo ministerstva zdravotnictví vylepšit. Několik minut se řešilo to, jakým způsobem pozměňovací návrhy vypořádat. V zákulisí se podle serveru Aktuálně.cz zatím dohodlo, že poslanci po hlasování o pozměňovacích návrzích jednání přeruší, aby se před konečným hlasováním o celém zákoně mohli seznámit s tím, pro co vlastně hlasují.

A pak se spustilo hlasování o poslanecké tvořivosti. Úplné vyškrtnutí elektronických cigaret ze zákazu, jak navrhovali někteří poslanci, neprošlo. Prošel ale návrh Marka Bendy, aby bylo možné kouřit elektronické cigarety v restauracích. Pak prošlo povolení kouřit na „zpola zakrytých prostorech“, třeba na tribunách fotbalových stadionů. Zákaz se má týkat pouze zcela uzavřených prostor.

Neprošly ani pozoruhodné návrhy, povolující například prodej cigaret v hračkárnách a ve veřejných dopravních prostředcích. Ministerstvo uhájilo i zákaz kouření v prostředcích veřejné dopravy. Marek Benda se zaskvěl návrhem zřizovat pro závislé kuřárny ve školách, který mu ale poslanci také zamítli.

Bendovi původně neprošel ani návrh, že si restaurace, kde je kouření zakázáno, mohou zřídit stavebně oddělené kuřárny, kam by nemusela chodit obsluha, aby si zakouřeným vzduchem nepoškozovala zdraví. Toto hlasování bylo považováno za jedno z nedůležitějších. Sotva však poslanci návrh odmítli, zpochybnil hlasování šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. Následně se hlasovalo znovu a „kuřárny“ většinou 94 hlasů tentokrát prošly. Stejné „kuřárny“ již dříve prošly v uzavřených sportovních a kulturních budovách.

Poslanci následně uhájili i vodní dýmky v čajovnách. A naopak poslanci TOP 09 Kostřicovi zamítli požadavek, aby lidé měli zakázáno kouřit tak, že by se jejich kouř mohl dostat do bytu sousedům. Ani jeho snaha zakázat kouření v autě, pokud v něm cestují děti, neuspěla. Ministr Němeček je prý za stolkem navrhovatelů čím dál zklamanější.

Nepřehledné hlasování, doplněné změtí faktických poznámek poslanců již zničilo předsedu Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka, kteří řídí hlasování. „To mi děláte naschvál,“ povzdechl si, když musel odmazat dalších několik přihlášek k faktické poznámce. Pak si postěžoval, že jej už bolí prsty. Jeho stesky poslanci vyslyšeli a před půl jedenáctou si vzali dvacetiminutovou přestávku.

Na fotbale dostanete i víno

Po ní byl pozměňovacím návrhem změkčen zákaz kouření v zoologických zahradách (i tam se budou moci zřizovat „kuřárny“), ale neprošel návrh poslance KSČM, který povoloval prodávání alkoholu ve školách. Výjimku dostanou gastronomické a hotelové školy, kde se alkohol používá k výuce. A výjimka bude platit i v případě, že budou „prostory školy pronajaty k jiným účelům“ – třeba když se v její tělocvičně bude konat ples.

Poslanci také schválili zákaz prodeje alkoholu v prostředcích veřejné dopravy. I zde je však výjimka – bude si možné jej dopřát v průběhu „nostalgických, historických a propagačních jízd“.

Fanoušky alkoholu ale zase může těšit, že si budou moci koupit víno v průběhu sportovní akce – doposud bylo maximálním povoleným množstvím alkoholu desetistupňové pivo. Hlasovalo se i o povolení tvrdého alkoholu, to ale neprošlo.

Komentátor Jindřich Šídlo v tu chvíli na svém Twitteru poznamenal: „Hlasuje-li sněmovna o ‚omezení kouření‘, je úspěch, pokud tím zásadně nerozšíří kuřácké prostory. Vyzkoušeno od roku 1994.“

Stejně tak neprošel další návrh Marka Bendy. Ten chtěl vyškrtnout celý paragraf, řešící prodej hraček, vypadajících jako alkoholický nápoj. Takové hračky tedy bude do budoucna zakázáno prodávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…