To musel udělat nějaký stát, sdělil Zaorálek k útoku na maily ministerstva zahraničí

31.01.2017 14:12

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se na mimořádném brífinku vyjádřil k útoku hackerů na e-mailové schránky rezortu. Útok se týkal i jeho korespondence, stejně jako e-mailů jeho náměstků.

To musel udělat nějaký stát, sdělil Zaorálek k útoku na maily ministerstva zahraničí
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Partii TV Prima

„Chci potvrdit, že ministerstvo zahraničních věcí se stalo terčem kybernetického útoku. Což není nic neobvyklého, neboť jsme terčem útoků dnes a denně. Jeden z těch útoků však byl úspěšný a povedlo se mu dostat do e-mailových stránek. Mluvím pouze o vnějším systému, nikoliv o vnitřním,“ uvedl Zaorálek. 

Na situaci se prý přišlo díky posílení bezpečnostních opatření. „Následně jsme informovali Národní bezpečnostní úřad,“ sdělil šéf diplomacie s tím, že o celé situaci byl zpraven mimo jiné i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

V současné době ministerstvo podle jeho slov nedetekuje žádné útoky. „Současným úkolem je najít způsob, jak podobným pokusům do budoucna spolehlivě zabránit. Důležité je také zjistit, zda se nedějí další útoky na klíčové instituce,“ podotkl. „Charakter tohoto útoku byl takový, že byl velmi sofistikovaný, musel být prováděn nějakým státem zvenku. Jeho charakter byl obdobný jako útok na Demokratickou stranu v USA,“ poznamenal Zaorálek.

Jak uvedl závěrem, útok se týkal velkého množství dat. S naprostou jistotou ale vyloučil, že by se někdo dostal do vnitřního systému ministerstva. Teprve v tomto vnitřním systému jsou podle něj klasifikovaná data.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…