To musí být krása: Kuchyňská linka za 325 tisíc ve služebním bytě náměstka Mariana Jurečky

13.12.2016 8:11

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nechal vybavit služební byt jednoho ze svých náměstků, a sice pro řízení sekce ekonomiky a informačních technologií Zdeňka Adamce. A asi vás překvapí, čím vším disponuje. Píše o tom MF Dnes.

To musí být krása: Kuchyňská linka za 325 tisíc ve služebním bytě náměstka Mariana Jurečky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Byt v ulici Jindřicha Plachty na pražském Smíchově tak získal nové zdravotní židle za 8,5 tisíce korun, kuchyňskou linku za 325 tisíc, pracovní stůl za 35 tisíc, televizní stolek za 20 tisíc nebo lednici za 47 tisíc. Za vybavení bytu padlo celkem více než milion korun. A jak podotýká deník, k zakázce došlo bez řádného výběrového řízení, na ministerskou výjimku. A právě to je nyní terčem kritiky, neboť například podle předsedy sdružení Oživení Martina Kameníka by se výjimka k takovýmto účelům neměla zneužívat.

„Byt byl vybaven nábytkem, který má delší životnost jak ve způsobu zpracování jednotlivých kusů, v záruční době pět let od pořízení, tak ve zvolených typech spotřebičů,“ řekla k tomu mluvčí ministerstva Markéta Ježková. Zakázku prováděla firma R-F Radka Sourala z Vyškova, která se specializuje na rekonstrukce rodinných domů a bytových jader. 

Důvodem rekonstrukce byla podle mluvčí skutečnost, že byt byl několik let neobýván a byl ve značném stavu opotřebení. „V době převedení z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na Ministerstvo zemědělství se jednalo o byt II. kategorie s cenou dle znaleckého posudku ve výši tři miliony korun. V současné době se jedná o byt I. kategorie s tržní cenou 4,5 milionu, která stále roste, to znamená, že majetek státu se stále zhodnocuje,“ dodala mluvčí. 

Ostatní ministerstva přitom tak štědrá nejsou, mnohé resorty ani služební byty nevyužívají. Resort kultury ten svůj pak opravoval naposledy v roce 2012, kdy byla vyměněna kuchyňská linka včetně příslušenství. A to zhruba za 82 tisíc korun čili čtyřikrát levněji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…