To nám budete koukat i do e-mailu? Ministr Stropnický měl v rádiu co vysvětlovat

30.01.2017 17:50

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) zavítal do pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu a jal se obhajovat novelu zákona o vojenském zpravodajství, která počítá s tím, že by se tato složka armády věnovala monitoringu internetu. Stropnický ve vysílání ujišťoval, že vláda nehodlá lidem koukat do e-mailu, ale Česká republika musí být připravena na eventuální kybernetické hrozby.

To nám budete koukat i do e-mailu? Ministr Stropnický měl v rádiu co vysvětlovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Stropnický zdůvodňoval, proč by agenti vojenského zpravodajství měli mít právo monitorovat dění na síti. Česká armáda se prý nechystá na nic jiného, na co už se připravují jejich spojenci. K obdobnému útoku došlo např. v pobaltských zemích. „Pokud by někdo chtěl státu přivodit nemalé problémy, tak toho v kyberprostoru docílí daleko líp než nějakým konvenčním útokem.“

Posluchače ministr ubezpečoval, že vláda nestojí o to, aby lidem četla e-maily, jen chce mít přehled o tom, co se děje na síti. „V tom kyberprostoru jde vývoj strašně rychle kupředu a agresivita na síti narůstá. Jde nám o to, abychom se byli schopni dohodnout s operátory na umístění takových zařízení, která nám dovolí sledovat určité abnormality na síti. Víc bych to nechtěl rozebírat. A tady nejde o texty, tady jde o proudy dat,“ zdůrazňoval Stropnický.  

V jistém okamžiku samozřejmě může dojít na získávání konkrétních údajů, ale tam je to stejné třeba jako u odposlechů. Musí to dovolit soud. „Tam je ta kontrola čtyřstupňová a já nevím, jak by měla být ještě silná... Já chápu, že nás některá sdružení kritizují, ale kdyby k nějakému útoku v budoucnu došlo, tak právě tito lidé budou říkat: ono došlo k útoku a vy jste s tím nic neudělali,“ podotýkal ve vysílání ministr.

„Ale znovu zdůrazňuji, nás obsahy e-mailů opravdu nezajímají,“ uklidňoval posluchače znovu a znovu ministr.

V závěru pořadu konstatoval, že Česká republika není žádným černým pasažérem NATO, protože zvyšuje své výdaje na obranu. Na druhou stranu má pochopení pro Trumpovy stížnosti, že se mu nechce platit 70 procent rozpočtu NATO. „To říkával už Obama,“ připomněl Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…