To nejtemnější z Číny. ČT ukázala zlou tvář této země

28.03.2016 21:57

Server ČT24 shrnul na svém webu veškeré „hrůzy“, které se odehrávají v Číně. Učinil tak v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a jeho přijetí u české hlavy státu Miloše Zemana.

To nejtemnější z Číny. ČT ukázala zlou tvář této země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga čínskými krajany před letištěm

Mučení, násilné donucování k přiznání obviněných, útlak Tibeťanů, Ujgurů, popravy, obchod s orgány, špiclování, cenzura a represe. I to je podle serveru současná Čína. Jak Česká televize uvádí dále, během jednoho roku je v zemi odsouzeno k smrti nejméně tolik lidí, kolik trestanců je soudně popraveno ve všech ostatních státech světa.

Na porušování lidských práv v Číně poukazují téměř nepřetržitě tisíce aktivistů, právníků a nevládních organizací. A to jak v samotné Číně, tak i v demokratických zemích světa. Současný Si Ťin-pchingův režim však reaguje stále tvrdším kurzem.

„Vláda celostátně spustila tvrdé zákroky proti právníkům obhajujícím lidská práva. Další aktivisté a obránci lidských práv byli nadále systematicky vystaveni obtěžování a zastrašování,“ uvedla například ve své výroční zprávě o porušování lidských práv v Číně v roce 2015 mezinárodní organizace Amnesty International. Ta mimo jiné nyní požaduje po prezidentu Zemanovi, aby jménem naší vlasti vyslovil nesouhlas s čínskými represemi.

Na situaci v Číně upozornil mimo jiné také prostřednictvím díla Jatka také americký spisovatel a novinář Ethan Gutmann. „Komunistická strana Číny je gang mafiánů, který převzal v zemi moc,“ řekl v rozhovoru pro E15.cz. Jatka pojednávají formou investigativní reportáže o odebírání orgánů ve věznicích a pracovních táborech a o následné transplantaci movitým pacientům z Číny i ze zahraničí ve špičkových transplantačních centrech. Praxe podle Gutmanna pokračuje dodnes, i když byla loni zakázána.

Podle Amnesty International je v zemi také systematicky potlačována svoboda vyznání. „Vláda pokračovala ve své kampani za ničení kostelů a strhávání křesťanských křížů v provincii Zhejiang. V převážně muslimském autonomním regionu Xinjiang Ujgur přijala regionální vláda nová nařízení ohledně přísnější kontroly náboženských záležitostí a zákazu praktikování náboženství. Vláda pokračovala v rozsáhlé kontrole tibetských buddhistických klášterů,“ uvádí organizace.

Tajemstvím nejsou ani mnohá označení současného čínského režimu či samotného Si Ťin-Pchinga. Část čínských intelektuálů totiž prý neváhá čínského prezidenta přirovnat k Hitlerovi a režim k fašismu.

„Ze Si Ťin-pchingovy Číny se stává stále zřetelněji autoritářská, nacionalistická a militantní mocnost v mnohém podobná oběma diktaturám, jež česká společnost zažila ve 20. století. Za Si Ťin-pchinga se dále prohloubila propastná vzdálenost Čínské lidové republiky od hodnot svobodného světa. Pád na orbit nedemokratické velmoci výměnou za příslib pochybných kšeftů mezi několika oligarchy je z dlouhodobého hlediska pro Česko horším obchodem než jen nevýhodným,“ konstatuje mimo jiné sinolog Ondřej Klimeš v Lidových novinách.


 

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…