To není moc demokratický. Matěj Stropnický k boji za ČT

18.11.2020 9:41

Z nečekané strany získala Hana Lipovská podporu pro svou snahu o změny v České televizi. Podpořil ji Matěj Stropnický, kdysi jako předseda Zelených ikona liberální mládeže, která nyní demonstrativně popojíždí ve vozech před budovou ČT. Teď si myslí, že na obrazovce dostává až příliš prostoru liberální názorový směr, a to by se v zájmu demokracie mělo co nejrychleji změnit.

To není moc demokratický. Matěj Stropnický k boji za ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

Bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický v posledních měsících mnohé liberály nemile překvapil názory, které začal propagovat poté, co se z Prahy uchýlil rekonstruovat středočeský zámek v Osečanech.

Takže své zamyšlení k 17. listopadu formuloval při pálení křoví s vysvětlením, že pocit státního svátku má jen 28. října. A zamýšlel se při tom nad Českou televizí, na jejíž podporu se právě toho úterý před Kavčí hory sjela pojízdná demonstrace automobilů.

K tématu má prý Stropnický blízko, kdysi o něm psal i bakalářskou práci. „Veřejnoprávnost budu vždycky hájit. Koncept média mimo stát i trh ovšem neznamená mimo politický a komerční tlaky, ty jsou ve všech médiích a tady taky,“ zhodnotil.

Nejnovější události v ČT- tedy odvolání Dozorčí komise- vnímá tak, že konzervativní pravice (zastoupená nominantkou České biskupské konference Hanou Lipovskou) chce ve skutečnosti změnu obsahu, ale začíná kritikou hospodaření, protože „škrtání chlebíčků“ se dělá nejjednodušeji.

„Kritika plýtvání je běžnej způsob, jak si na někoho došlápnout, protože dokázat zaujatost a jednostranné rámování a tendenční výběr mluvících hlav a míchání zpráv s komentáři a dělání si srandy jenom z někoho a z jinejch modly, to je mnoooohem těžší,“ myslí si bývalý náměstek pražské primátorky Krnáčové.

Pokud konzervativci prosadí změny v obsahu, Stropnický jako socialista z toho prý nadšený nebude. Strašení liberálů z ohrožení České televize ale nesdílí. „Říkat, že je televize ohrožená, protože je ohroženej liberální názorovej program té televize, to jest ten jejich, u těch, kdo to říkaj, mi nepřinde moc demokratický,“ svěřil se.

A pak se podělil o své poslední divácké zážitky se zpravodajským kanálem veřejnoprávní televize. „V devíti případech z deseti nesouhlasím zásadně a v jednom částečně s podáním a interpretací situace, která je mi popisována, s výběrem mluvících hlav i s komentáři ve studiu. U zahraniční politiky nemám průnik s ČT24 nikdy,“ popsal Stropnický.

Chápe proto, že Hana Lipovská to má s ČT24 a jejími „mluvícími hlavami“ podobně, i když z jiné strany. Takže rozumí i její snaze tuto dominanci liberálního proudu změnit.

S liberály totiž podle bývalého předsedy Zelených vzniká problém, přesahující studia na Kavčích horách: A Stropnický tento problém popsal citátem uznávaného filosofa Václava Bělohradského: „Bělohradský napsal v posledním textu pěkně něco v tomto smyslu: ve slovním spojení "liberální demokracie" to slovo "liberální" stále nedůvěřivějc vokřikuje to slovo "demokracie", jojo, to pozoruju neustále“.

Matěj Stropnický sám je připraven jít hájit veřejnoprávnost, až někdo bude chtít Českou televizi prodávat, nebo zestátňovat. Rozhodně ne proti nabourávání liberální hegemonie, které je naopak nutné. „Ta veřejnoprávnost prostě není jenom jejich,“ vysvětluje.

Jako demokrat si totiž ve veřejnoprávní televizi přeje jak liberály, tak konzervativce a socialisty. A to jak mezi novináři, tak mezi komentátory a hosty.

A skončil citátem slavného politika z roku 1968 Josefa Smrkovského: „Jen je nechte mluvit, aspoň poznáme, co jsou zač“.

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …