To není naše válka. Ať si to tam vyřídí sami. Hlavně tato země by měla konečně pohnout, píše americký konzervativec

16.02.2015 13:00

Vlivný americký konzervativec Patrick J. Buchanan se domnívá, že by Spojené státy neměly válčit s Islámským státem. Zničit ISIS musí dle jeho názoru samotní Arabové. Zejména Turecko by to údajně zvládlo do několika týdnů.

To není naše válka. Ať si to tam vyřídí sami. Hlavně tato země by měla konečně pohnout, píše americký konzervativec
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Žádost prezidenta Baracka Obamy o souhlas použít v boji proti Islámskému státu i pozemní síly rozdělil zemi i Kongres. Klíčovou otázkou podle Buchanana zůstává, jestli je tato válka skutečně věcí Spojených států. „Podél hranic se Sýrií je shromážděna turecká armáda čítající jeden a půl milionu vojáků, která disponuje 3000 tanky. Islámský stát by mohla zničit do jednoho měsíce. Bývalý americký ministr zahraničí James Baker navrhoval, že bychom mohli zajistit letecké údery, logistiku a zpravodajskou podporu. Turci by zase vedli pozemní operace a ISIS porazili touto cestou,“ píše Buchanan.

Turci však na takový návrh nepřistoupili, a dokonce nečinně přihlíželi tomu, jak džihádisté překračují jejich turecké hranice, aby se přidali k ISIS. „Pokud Turecko bezprostředně sousedící se Sýrií nepovažuje ISIS za ohrožení svých zájmů, jak by ISIS mohl ohrozit zájmy americké?“ táže se americký konzervativec a zmiňuje také požadavky států v Perském zálivu, které jsou ochotny bojovat proti ISIS jenom tehdy, pokud bude v rámci vojenských operací zlikvidován také syrský prezident Asad. „Všichni na Blízkém východě si přejí, aby Spojené státy vybojovali válku za ně,“ podivuje se Buchanan.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

„Jelikož sledují v prvé řadě své vlastní zájmy, měli bychom tak učinit i my. Tím hlavním je vyhnout se investicím ve výši jednoho bilionu dolarů a mnoha mrtvým a zraněným vojákům. Stejně bychom se měli vyhnout opakování situace z Afghánistánu a Iráku, jež se nejsou po odchodu našich vojáků schopny bránit proti nepřátelům, proti kterým jsme v jejich jménu bojovali. Iráckou armádu jsme vycvičili a investovali do ní desítky miliard dolarů, aby se rozpadla a totálně selhala v bojích o Mosul s pár tisícovkami fanatiků. Proč by nyní měli Američané opět dostat Mosul pod správu Bagdádu? Stejně tak se musím ptát, proč tito údajní demokraté, které jsme dosadili k moci, tak trestuhodně selhali?“ kritizuje Buchanan.

Buchanan připomíná, že za Saddáma Husajna bojovali jeho vojáci celých osm let proti Íránu, jehož populace byla ve srovnání s Irákem trojnásobná. Přesto prý jím vycvičení vojáci neprchali tak, jako Američany vycvičená armáda z Anbaru. „Čím je dokázal Husajn oproti nám tak motivovat? Jak je možné, že někteří dobrovolníci na Blízkém východě jsou ochotni bojovat na život a na smrt, zatímco druzí odmítají bojovat či zbaběle utíkají z probíhající bitvy? Podle Associated Press bojuje na straně Islámského státu na 3400 dobrovolníků ze Západu z celkové počtu asi 20 000. Jak se to mohlo stát?“ diví se Buchanan.

Hizzbaláh, Írán, Asad a všichni šíité dle Buchananova mínění pochopili, jakou Islámský stát představuje hrozbu. „Jsou si dobře vědomi, že jde o boj na život a na smrt. Sunnitští Arabové, tedy především šejkové z Perského zálivu a královské rodiny z Arabského poloostrova, by měli začít bít na poplach. Islámský stát považuje většinu z těchto vládců za loutky v rukách nenáviděné Ameriky a na jejich místech by bezpochyby radši viděl věrnější vykonavatele své verze islámu. Sunnité musí pochopit, že přišel čas bojovat, jinak přijdou o všechno,“ je přesvědčen Buchanan.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…