To není pravda! Je to jinak. Naštvaný Babiš odmítl obvinění s vakcínou

03.03.2021 21:12

Nemocnice jsou na hranici svých kapacit. Kabinet proto dnes na mimořádném jednání schválil pracovní povinnost pro specialisty a zdravotníky z ambulancí, kteří mají lékařům a sestřičkám pomoci s péčí o pacienty v přetížených nemocnicích. Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání vlády osvětlil, jak to bylo s údajným odmítnutím nákupu vakcín AstraZeneca. „Nebudeme podporovat černý trh, přijímáme jen seriózní nabídky,“ uvedl.

To není pravda! Je to jinak. Naštvaný Babiš odmítl obvinění s vakcínou
Foto: TV Nova
Popisek: Premiér Babiš v TV Nova

Anketa

Který případný kandidát na prezidenta vás oslovuje nejvíc?

hlasovalo: 21753 lidí
Úvodem vystoupil značně podrážděný premiér Andrej Babiš (ANO), aby se zásadně ohradil vůči informaci, že by Česká republika odmítla nákup milionu vakcíny AstraZeneca od Spojených arabských emirátů. „Chtěl bych zdůraznit, že jsme podepsali smlouvu s AstraZenekou, ve které jsme se zavázali, že nebudeme nakupovat AstraZeneku mimo smlouvu,“ uvedl předseda vlády.

Zdůraznil, že Česko nebude při nákupu vakcín podporovat černý trh. „Pokud si pamatujete, už jednou jsme tu takové nabídky měli, byly to nabídky řádově cenově vyšší, než jsme nakoupili. A 13. února se společnost AstraZeneca v Bruselu ohradila proti vyjádření Andreje Babiše o extra dodávkách vakcín přes soukromého prostředníka. Tenhle černý trh, který existuje, jsme do Evropy nahlásili a vyšetřuje to i OLAF,“ uvedl předseda vlády.

„Takže já úplně nechápu, proč dnes v mediálním prostoru byla informace, i když bylo jasně řečeno, že je to nesmysl, že Česká republika odmítá nabídku ze Spojených arabských emirátů,“ zdůraznil rozčíleně, že nabídku navíc podepsala žena, která rozhodně nemá arabské jméno.

S tím, že Ministerstvo zdravotnictví odmítlo milion vakcín firmy AstraZeneca od Spojených arabských emirátů, přišel ve středu týdeník Respekt. Odvolal se na slova ministra zahraničí Tomáše Petříčka, že důvodem byla nedůvěra vůči přípravku vyráběnému v Indii.

Česko bude podle premiéra zvažovat pouze seriózní nabídky. „A pokud ta nabídka za AstraZeneku byla 22 dolarů, když my ji nakupujeme za 50 dolarů, tak to fakt nemůžu brát seriózně. Pokud někdo chce navíc od státu předplatbu na podivnou firmu, tak to není možné akceptovat,“ pokračoval ministerský předseda.

„V žádném případě jsme neodmítli vakcínu, jak celý den slyšíme. Věřte nám, že každou seriózní nabídku, ne nějaké podvodné nabídky, budeme akceptovat,“ konstatoval.

Zopakoval, že dělají vše pro to, aby získali vakcíny, a poděkoval Evropské komisi, která ve středu schválila, že Česko dostane příští týden téměř sto tisíc vakcín, které mu propůjčí unijní státy a které budeme muset vrátit do konce dubna.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) pak oznámil rozhodnutí vlády, že lékaři i sestry z ambulancí budou novými posilami pro nemocnice. „Situace je opravdu kritická. Musíme zapojit všechny rezervy,“ podotkl.

Zdravotnickým zařízením, která nepečují o covidové pacienty, můžou od čtvrtečního dne hejtmani uložit pracovní povinnost. Povinnost se nedotkne praktických lékařů či gynekologů. „Praktičtí lékaři prvního kontaktu budou nadále vykonávat své zaměstnání,“ zdůraznil ministr zdravotnictví.

Převoz pacientů do zahraničí není podle Blatného na pořadu dne. „Zatím nebylo rozhodnuto o přesunu některých pacientů s covidem-19 do jiné země,“ řekl s tím, že systém může být v případě potřeby neprodleně aktivován.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …