To není vše. Ti, co se rvali na demonstraci a prý i vypálili Kliniku, v sobotu měli řádit i jinde

08.02.2016 8:40

Útok na autonomní sociální centrum Klinika na pražském Žižkově nebyl jediným incidentem, ke kterému v sobotu došlo. „Vše nasvědčuje tomu, že to byla stejná skupina, která napadla dlažebními kostkami a tyčemi demonstraci Solidarita bez hranic a později lidi na Hlavním nádraží,“ stojí v tiskovém prohlášení, které vydala Klinika po žhářském útoku.

To není vše. Ti, co se rvali na demonstraci a prý i vypálili Kliniku, v sobotu měli řádit i jinde
Foto: Rudolf Komár
Popisek: Příznivci Bloku proti islámu na Hradčanském náměstí

Autonomní sociální centrum Klinika měla dle jejích představitelů v sobotu po protiimigrantských demonstracích napadnout ve večerních hodinách skupina přibližně dvaceti neonacistických chuligánů. Vše prý navíc nasvědčuje tomu, že to byla stejná skupina, která napadla dlažebními kostkami a tyčemi demonstraci Solidarita bez hranic a později lidi na Hlavním nádraží.

Dle dokumentaristky Martiny Malinové byli aktivisté spojení s autonomním sociálním centrem Klinika, které pomáhá uprchlíkům, na hlavním nádraží honěni s výhrůžnými výkřiky „Až vás chytneme, tak vás zabijeme“.

K útoku na Kliniku pak dle jejích představitelů došlo zhruba půl hodiny poté, co skupina útočníků u Hlavního nádraží nasedla na tramvaj směr Žižkov. Na žižkovského souseda, který si všiml jejich útoku, prý křičeli: „Drž hubu, ty Arabe.“

Skupina zahalených násilníků na sociální centrum zaútočila kameny a světlicemi, které zapálily část kavárny. V budově se prý v té chvíli nacházelo přes dvacet osob, kameny létaly i do místnosti s lidmi. Jeden člověk utrpěl zranění hlavy a byl odvezen do nemocnice. Několik lidí se nadýchalo kouře. Policie zatím po útočnících pátrá.

Plné znění vyjádření Kliniky k sobotnímu útoku ZDE

Aktivisté svolali na nedělní odpoledne setkání na podporu sociálního centra. Dorazila řada politiků včetně primátorky hlavního města Prahy Adriany Krnáčové (ANO). „Hodit zapálenou láhev do objektu, kde žijí lidé, nemůže udělat normální člověk, ale zlá a zbabělá kreatura. Praha je otevřené, mezinárodní město, které nesnese podlé projevy rasové, národnostní a náboženské nesnášenlivosti. Tím, že jsem zde, jasně říkám, že osobně odsuzuji jakoukoli formu teroru,“ prohlásila Krnáčová.

reklama

autor: luš

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…