To není vtip: Evropská unie se chystá regulovat splachování na záchodě

31.10.2013 7:18

Evropská komise nyní řeší, kolik vody smí protéct záchodem při jednom spláchnutí. Právě tento, na první pohled přízemní problém, velice zaměstnává EK. Podle informací Práva je za vším snaha šetřit vodou. Proto se v Bruselu vypracovávají nové standardy pro všechny druhy splachování na toaletách.

To není vtip: Evropská unie se chystá regulovat splachování na záchodě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čistička

Nové standardy zaměstnají zejména výrobce sanitární techniky. Právo uvádí, že ty toalety, které budou vyhovovat novým normám z Bruselu, budou moci výrobci označit ekologickým květinovým logem Ecolabel.

Nová pravidla prý mají být doporučující, nikoliv závazné. Standardy ale vytvářejí měřítko pro národní a místní úřady, ty je totiž mohou zavést podle své úvahy jako povinné. Čeští výrobci prý tvrdí, že by s inovací své produkce podle nového bruselského trendu problém mít neměli.

„Naše WC moduly jsou nastavitelné od dvou do šesti litrů. Splňujeme české i evropské normy,“ řekl Právu například Pavel Hallang, šéf marketingu firmy Alcaplast. Mluvčí Ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík k tomu jen Právu napsal, že „pevně věří, že každý rozumný člověk splachuje efektivně to, co mu EU ještě nezregulovala“.

Práce na studii k přijetí standardů trvala tři roky

Právo dále uvádí, že se problému v Bruselu věnovali důkladně. Na tvorbě standardů prý pracovali tři roky. Ale nová pravidla vzbuzují i kritiku a úsměšky.

Paulu Nuttallovi, britskému europoslanci z euroskeptické strany UKIP, to dalo příčinu ke kritice a posměškům: „Bůh ví, kolik to stálo a kolik se přitom vyplýtvalo času a úsilí. Tihle eurokrati se skutečně zabývají chcankami,“ prohlásil.

Britští konzervativci si prý zase stěžovali, že šéf komise José Barroso novými měřítky poruší své ujištění z minulého týdne, že EU chce být „velká ve velkých věcech a malá v malých“.

V současnosti prý průměrné evropské WC při každém použití spotřebuje 11 litrů pitné vody. A to chce EK změnit. Ne víc než šest litrů na kompletní spláchnutí – to je podle předběžných informací představa komise jako horní hranice. V pisoárech by se spotřeba vody prý měla omezit nejvýše na půl litru až litr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

10:25 Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

Provokace, intriky, faleš. Takhle to prý dnes funguje mezi Ruskem a Západem. V reakci na dodávky ame…