To není vtip: Le Penová míří za vítězstvím

24.11.2015 9:35

Podle aktuálních průzkumů veřejného mínění po teroristických útocích v Paříži dále stoupá podpora Národní fronty Marine Le Penové. Její neteř a vnučka zakladatele strany Marion Maréchal Le Penová by nyní s přehledem zvítězila v jihofrancouzské provincii Azurové pobřeží, kde se budou za dva týdny konat místní volby.

To není vtip: Le Penová míří za vítězstvím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marine Le Pen

Brzy šestadvacetiletá Marion Maréchal Le Penová vede zdejší kandidátku Národní fronty a dlouho se zdálo, že bude svádět líté boje s oblíbeným starostou Nice a členem Sarkozyho republikánů Christianem Estrosim. Ani Estrosi se totiž v otázce přistěhovalecké politiky a uprchlíků nedrží nijak zpátky, ale zdá se, že po masakru v Paříži dají francouzští voliči žijící na Azurovém pobřeží přece jen přednost Národní frontě a Marion Maréchal Le Penové. Ta je mimochodem již od roku 2012 členkou celonárodního parlamentu a stala se tehdy nejmladší zvolenou poslankyní za dobu trvání páté republiky.

Průzkum si objednaly francouzské televize a rozhlas, pro které jej zrealizovala společnost Ipsos/Sopra Steria. Ukázalo se, že Marion Maréchal Le Penovou by nyní v bohatém jihofrancouzském regionu volilo čtyřicet procent voličů, což je o tři procenta více než před teroristickými útoky v Paříži. Naopak starosta Nice Estrosi si o dvě procenta pohoršil a drží se nyní na třiceti procentech. Pozice kandidáta socialistů Christophea Castanera se nijak nezměnily a stále má podporu pouze šestnácti procent voličů a je tak prakticky bez šance výrazněji do volby zasáhnout.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Castaner může patrně ovlivnit volby jedině tak, že doporučí svým voličům, aby volili ve druhém kole Estrosiho nebo Le Penovou. V takovém případě by s podporou voličů socialistů mohla Le Penová počítat jen stěží. Kandidátka Národní fronty má sice velké šance na vítězství, ale dle průzkumu téměř polovina oslovených respondentů by považovala vítězství Národní fronty za nejhorší možný výsledek. Independent poukazuje na to, že se navzdory slibům o pozastavení kampaně v reakci na atentáty zúčastnila Maréchal Le Penová několika televizních vystoupení. „Imigrace se stala živnou půdou, jež umožňuje nárůst islamismu,“ napsala mimo jiné na svém Twitteru.

Šéfka strany Marine Le Penová by zase měla zvítězit v nejsevernějším regionu Francie. Celkově se však očekává, že ve francouzských regionech nejvíce uspějí republikáni bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho. Regionální volby se ve Francii konají ve dvou kolech, a to 6. a 13. prosince. Další volby potom budou až ty prezidentské v roce 2017, ve kterých zatím patří k horkým favoritům Nicolas Sarkozy a Marine Le Penová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…