To není vtip: Ministr ho vyhodil a on uvažuje, že půjde radit církvím s restitucemi

25.02.2014 7:36

Sesazený šéf Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Petr Šťovíček, kterého v pondělí odvolal ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) kvůli údajným vazbám na obviněného lobbistu Ivo Rittiga, by se podle informací Práva mohl stát silným spojencem církví ve sporu se státem kvůli církevním restitucím.

To není vtip: Ministr ho vyhodil a on uvažuje, že půjde radit církvím s restitucemi
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Anketa

Souhlasíte s církevními restitucemi?

6%
91%
hlasovalo: 72825 lidí

Petr Šťovíček deníku Právo řekl, že se vrací do advokacie a počítá s tím, že církve bude zastupovat v restitučních sporech. „Budu se věnovat církevním restitucím a restituentům a rád vytěžím v soukromé sféře zkušenosti ze státního sektoru. Nemám konkurenční doložku a mohu zastupovat jak stát, tak klienty z řad restituentů či církví," uvedl.

Svým odvoláním a jeho důvody je prý Šťovíček zaskočen. Ministr Jurečka jej odvolal bleskově poté, co televize Nova odvysílala fotografie, na nichž Šťovíček předává Rittigovi obraz, na kterém je obviněný lobbista zachycen jako řecký bůh Zeus. Šťovíček tak prý ztratil Jurečkovu důvěru, když nedokázal uspokojivě vysvětlit informace, které se v souvislosti s ním objevily i v dalších médiích.

Šťovíček své odvolání chápe jako účelové. Jurečka si to prý nenechal vysvětlit

Podle exšéfa SPÚ ale bylo odvolání účelové. „Byl to zástupný důvod, jak mě odstranit. K Rittigovi nemám žádný vztah. Od té oslavy jsem ho neviděl a nikdy jsem s ním nebyl v kontaktu," uvedl Šťovíček pro Právo.

Vysvětlení má i pro skutečnost, proč se fotky ze soukromé oslavy konané před více než rokem nyní objevily v médiích. „Podle mého je to Rittigova pomsta, protože jsem v říjnu propustil náměstka Zdeňka Kvasničku, který je ve skutečnosti jeho člověk," domnívá se. Rittiga prý viděl nanejvýš třikrát v životě. Od koho dostal pozvánku na danou oslavu, si prý nepamatuje, ale připomíná fakt, že v té době byl ministrem zemědělství Petr Bendl (ODS), který se s Rittigem zná z podnikání.

„Mrzí mě to, že mi to pan ministr nenechal vysvětlit. To nebylo minulý týden. Ale v době, kdy Rittig nebyl stíhaný, ani obviněný, a na té oslavě byla půlka Prahy, řada podnikatelů, kteří nejsou žádní zločinci. V té době se spousta lidí chtěla k němu dostat," podotkl Šťovíček, ačkoli prý chápe, že vzhledem k lobbistově pověsti vypadá darovaný obraz nepatřičně.

Šťovíčkovo odvolání nicméně podpořil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Z hlediska zlepšení pověsti státní správy bude vhodné, pokud se funkce ředitele Státního pozemkového úřadu obsadí novým člověkem, nezatíženým podezřelými vazbami," napsal Právu.

reklama

autor: adr

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…