To není vtip: Novináři se na Hradě dostali s pistolí a nožem málem až k Jiřímu Ovčáčkovi

16.08.2016 7:23

Policejní a vojenská kontrola před vstupem na Pražský hrad zpřísnila. I přesto reportéři MF Dnes prošli na III. nádvoří Hradu s plynovou pistolí a s noži. Píší o tom v dnešním vydání.

To není vtip: Novináři se na Hradě dostali s pistolí a nožem málem až k Jiřímu Ovčáčkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Katedrála sv. Víta na Pražském hradě

Jeden z reportérů prošel s pistolí strčenou za pas u kalhot, druhý vložil dva nože pod papíry do aktovky. Po půlhodinovém sledování, jak kontroly fungují, vchází do prostoru. Policisté s detektory kovů prohlížejí zavazadla. Reportéři konkrétně procházejí přes dva policisty, dva vojáky a okolo Hradní stráže. Fronta sto padesáti lidí je odbavena za deset minut. 

Jak podotýká reportér s pistolí, detektor kovů u něj nepoužili, jeden z policistů se podíval jen do tašky. I druhý reportér prochází, ale nejprve si musí počkat na výměnu Hradní stráže. Sice zdržení, ale po výměně následuje otevření tašky, probrání papírů a jde se dál. Nože nenalezeny. 

Na III. nádvoří, pod prezidentským balkonem, se poté se zbraněmi zdokumentují. 

„Je deset minut po druhé hodině odpolední, nádvoří Hradu plné lidí. Dva metry od nás prochází voják. V ruce máme kovou plynovou pistoli ráže devět milimetrů a dva nože – malý lovecký a dlouhý s dvaceticentimetrovou čepelí. Pistoli jsme vzali bez zásobníku a nábojů. Rozeznat ji od ostré ale pouhým okem nejde. Míjí nás bez reakce, buď si nevšiml, nebo to, že jsme ozbrojeni mezi lidmi, prostě neřeší,“ zmiňují reportéři. 

Překvapení však pro ně pokračovalo, když došli k recepčnímu pultu a řekli policistovi, že jsou novináři a chtějí někomu ukázat zbraně, které pronesli přes kontrolu. Ten je bez ověření identity posílá dál. „Pošle nás traktem po schodech dál, bez kontroly. K muži u bezpečnostního rámu a rentgenového pásu. Zbraně vyskládáme na stůl, muž zatím volá na tiskový odbor. Opět neprověřuje, jestli jsme skutečně novináři, nechce vidět občanské průkazy, novinářské legitimace. Po deseti minutách přichází první člověk. Aby nám řekl, že nic neřekne a nic nemůže,“ podotýkají dále novináři MF Dnes. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček následně vzkázal, že věděl, že to některá média zkusí. 

Podle něj však jde o první fázi bezpečnostních opatření, která budou nadále zpřísňována. „Ve hře je sto milionů korun na technické vybavení,“ dodává. A rýpe i do novinářů, že jejich chování je nezodpovědné. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…