To není vtip: Policie vyšetřuje Klausovu amnestii

30.07.2013 14:36

Příběh kontroverzní novoroční amnestie exprezidenta Václava Klause možná bude mít pro její tvůrce nepříjemnou dohru. Podle informací serveru Česká pozice její okolnosti prověřuje protikorupční policie.

To není vtip: Policie vyšetřuje Klausovu amnestii
Foto: Hans Štembera
Popisek: V rámci Dne s Vysokou školou ekonomickou vystoupil bývalý prezident Václav Klaus s přednáškou s názvem Úvaha o stavu českého ekonomického školství a české ekonomiky

Okolnostmi amnestie bývalého prezidenta Václava Klause se podle informací serveru už půl roku zabývá Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Důvodem je anonymní podání, podle kterého mohla za novoročním pardonem bývalé hlavy státu být korupce.

"Dostali jsme podnět v souvislosti s amnestií prezidenta Václava Klause. Přijali jsme ho v lednu a dosud se jím zabýváme, věc je nyní ve fázi prověřování," potvrdil České pozici mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej.

Mluvčí útvaru nechtěl říct, zda se blíží sdělení obvinění ani koho konkrétně se podnět týká. Z informací, které postupně pronikly na veřejnost, se na textu amnestie měli podílet také Klausovi spolupracovníci Ladislav Jakl, Petr Hájek nebo právník Zdeněk Koudelka.

Otázky zůstaly bez vysvětlení

Kvůli rozsahu amnestie, díky které byli osvobozeni například už pravomocně odsouzení manažeři vytunelovaného H-Systemu nebo konkurzní soudce Jiří Berka, sklidil Klaus ostrou kritiku. Odpůrci amnestie do kritiky zahrnuli i tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) nebo exministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), kteří svým podpisem prezidentův pardon posvětili.

Nikdo z aktérů, kteří jsou s amnestií spojováni, dosud uspokojivě nevysvětlil, co je k zastavení i některých závažných hospodářských kauz vedlo, připomíná server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…