To není vtip: Slavný hudebník Pink Floyd a Noam Chomsky tvrdě protestují proti akci, která se koná v Česku

21.05.2015 15:55

Celosvětově známé osobnosti včetně hudebníka a spoluzakladatele skupiny Pink Floyd Rogera Waterse a amerického lingvisty, filozofa a logika židovského původu Noama Chomského zasílají otevřený dopis Evropské komisi a Evropskému parlamentu s tím, že jsou zásadně proti připravované kulturní akci v Plzni s názvem Evropské hlavní město roku 2015. Jde prý o propagaci izraelského způsobu vlády a o legitimizaci anexe Jeruzaléma, který prý bude mylně představován jako nedělitelné město.

To není vtip: Slavný hudebník Pink Floyd a Noam Chomsky tvrdě protestují proti akci, která se koná v Česku
Foto: Petr Kupka
Popisek: Noam Chomsky před budovou olomouckého kina Metropol, kde se zúčastnil besedy s veřejností

Anketa

Jste pro kvóty EU na přidělování uprchlíků?

2%
98%
hlasovalo: 54683 lidí

V připravované kulturní akci se prý v rámci Dnů Jeruzaléma bude propagovat politika Izraele, která je v rozporu se zahraničně politickou orientací Evropské unie. „Česká veřejnost je festivalem Dny Jeruzaléma mylně informována a účelově zapojována do kontroverzní politické hry, která zneužívá titul Evropské hlavní město kultury k legitimizaci nelegálního nároku,“ píše se v dopise.

„Titul Evropské hlavní město kultury je využíván k tomu, aby pomáhal legitimizovat nároky chápané mezinárodní komunitou jako nelegální,“ píše se v otevřeném dopise, který obdrží jak předseda komise, tak eurokomisař pro kulturu Tibor Navracsics. Signatáři otevřeného dopisu jsou přesvědčeni, že plánovaná akce bude v rozporu s oficiální zahraniční politikou EU. Cílem akce Dny Jeruzaléma je prý legitimizace anexe Jeruzaléma a mylné informování veřejnosti o tom, že se jedná jen o izraelské město, nikoliv multikulturní.

Celé sdělení zde

Akci Dny Jeruzaléma údajně podporuje izraelská vláda, která chce propagovat současný stav města Jeruzaléma podle svého. „Ve skutečnosti ale Dny Jeruzaléma zastírají realitu izraelské státní politiky nuceného přesídlování, kolonialismu a apartheidu uplatňované v okupovaném Východním Jeruzalémě,“ je psáno v dopise.

Organizace spojených národů prý již dvakrát prohlásila, že je Jeruzalém Corpus Separatum, tím pádem, že je anexe města z roku 1980 nelegální. „Evropská unie zastává v tomto směru stejnou politiku jako OSN a izraelskou anexi Jeruzaléma nikdy nepotvrdila,“ píše se v dopise za všechny nespokojené signatáře.

Na základě otevřeného dopisu adresovaného především Evropské komisi, žádají jeho signatáři o přezkoumání plánované akce Dny Jeruzaléma v rámci Evropského hlavního města kultury, která se bude konat v Plzni od 18. června do 19. června.

Organizátoři celé akce se hájí v Právu s tím, že jde o projekt, který je „apolitický a čistě kulturní“. Podotkli, že každý den dostávají podpůrné dopisy, v nichž jsou žádáni o vytrvalost a setrvání v původních plánech akce Evropské kulturní město v Plzni. „Program Dnů Jeruzaléma každým rokem zahrnuje i arabské umělce nebo arabské aspekty. Projekt tedy v žádném případě nevylučuje arabskou kulturu z jeruzalémského kulturního spektra,“ uvedli organizátoři s tím, že rozhodně nejde o akci, kde by byla propagována jen jedna kultura, a tím pádem město Jeruzalém přiřazován jen Izraeli.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…