To není vtip: U Obamy leží petice proti Pussy Riot

03.12.2014 10:20

Na webových stránkách Bílého domu se v posledních dnech objevila zajímavá petice. Její autoři požadují, aby byla zrušena víza pro bývalé členky Pussy Riot Marii Aljochinovou, Naděždu Tolokonnikovou a jejího manžela Petera Verzilova.

To není vtip: U Obamy leží petice proti Pussy Riot
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Členky skupiny Pussy Riot

Tato on-line petice byla založena 26. listopadu a doposud ji podepsalo přes 500 lidí. Její autor s iniciály J. R. pochází dle zveřejněných informací z New Yorku. Pokud se pod petici do 30 dní podepíše více než 100 000 lidí, Bílý dům se bude muset k této záležitosti vyjádřit. Založit si svoji petici na webu Bílého domu může každý, kdo se zde předtím registruje. Potom již stačí mít jen e-mailovou adresu a umět alespoň částečně anglicky. Ke každé petici je totiž nutné v několika větách vysvětlit její účel.

„Ruští aktivisté Tolokonniková, Aljochinová a Verzilov přijeli do Spojených států amerických propagovat vulgární, nemorální a antikřesťanský způsob života. V Rusku byli tito tři aktivisté odsouzeni z důvodu spáchání šokující a nemorální činnosti přímo v chrámu Krista Spasitele," píše se v úvodu petice zaměřené proti skupině Pussy Riot. Fakticky však obě ženy členkami punkové feministické skupiny, která např. brojí proti kapitalismu, již dávno nejsou. Před několika měsíci totiž byly svými kolegyněmi vyloučeny.

Nevěříte? Nahlédněte na petici sami

Autoři petice dále vysvětlují, že Američané ze zásady respektují odlišné názory, ale kvůli účasti třech výše zmíněných aktivistů na pouličních nepokojích ve Fergusonu prý pohár trpělivosti přetekl. „Jsme přesvědčeni, že účast cizích státních příslušníků na podobné akci je nepřijatelná. Žádáme proto americké úřady, aby jim odebraly víza a neumožnily jim nadále pobývat v naší zemi," vyslovují hlavní požadavek autoři petice v jejím závěru.

Celé znění petice v angličtině si můžete přečíst ZDE.

V současné chvíli se na webu Bílého domu nachází 85 aktivních petic. Nejúspěšnější je zatím petice požadující „spravedlnost pro Michaela Browna“, který byl v srpnu zastřelen policistou ve Fergusonu. Autoři petice dále volají po tom, aby byl policista Darren Wilson obžalován z vraždy prvního stupně. Přestože byla petice zřízena jen před několika málo dny, svůj podpis pod ni připojilo již více než 127 000 lidí. K případu Ferguson, který je v současné době hlavním tématem v amerických médiích, se vztahuje i několik dalších petic.

Ve výčtu petic se však často objevují i spíše žertovné požadavky. Letos v březnu např. slavila úspěch petice požadující navrácení Aljašky Rusku. Nutno ovšem dodat, že velká většina podpisů dle IP adres pocházela z Ruska. Podat či podepsat petici totiž mohou i občané, kteří nežijí v USA. Několik tisíc podpisů se podařilo získat i autorům petice požadující „prohlásit Izrael za šiřitele apartheidu kvůli jeho násilnému porušování lidských práv Palestinců“. Petice však již běží od července a překročila tak výše zmíněnou třicetidenní lhůtu. Bílý dům se jí tedy zabývat nebude.  

Překročit potřebnou hranici sta tisíce podpisů se podařilo i autorům petice požadující „zařadit Rusko na seznam států financujících terorismus“. Jelikož však petice běží již od konce dubna, nebyla rovněž dodržena požadovaná třicetidenní lhůta a Bílý dům tuto záležitost řešit nemusí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…