To není výhodné! Poslanci varují před „pomocí“ od EU. Velké peníze

03.07.2020 22:15

Česká republika má od Evropské unie dostat na obnovu ekonomiky, těžce zasažené bojem proti šíření koronaviru, více než půl bilionu korun. Evropská komise předložila návrh, který se však českému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) vůbec nelíbí. K tomu, jak Česko zasáhne plán obnovy, se vyjádřili v rozhovoru pro Echo24.cz předseda evropského výboru Sněmovny Ondřej Benešík (KDU-ČSL), státní tajemnice pro EU na Úřadu vlády ČR Milena Hrdinková a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

To není výhodné! Poslanci varují před „pomocí“ od EU. Velké peníze
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

O české pozici k plánu obnovy bude konečně jednat i Poslanecká sněmovna. V rámci oněch 750 miliard přidaných do rozpočtu se Česká republika pohybuje na hranici mezi čistým příjemcem a čistým plátcem, zatímco poloviční Slovensko se může těšit na 10 miliard eur čistého.

Anketa

Sledujete i letos seriál Chalupáři?

38%
62%
hlasovalo: 6550 lidí

Peníze si Evropská komise hodlá půjčit na finančních trzích, splácet je chce rokem 2028 počínaje dalších třicet let – ze společných daní nebo z vyšších členských příspěvků a vydáním společného dluhopisu.

„EK je toho názoru, že součástí rozpočtu má být velká finanční injekce, i v Evropské radě převládá chuť si prostě půjčit 750 miliard eur. Dnes tedy otázka nestojí přijmout či zamítnout,“ odpovídá Hrdinková na otázku, zda je návrh Ursuly von der Leyenové pro Českou republiku výhodný nebo není. „Kdyby se všichni dívali jen na to, co je výhodné pro ně, tak bychom neměli rozpočet schválený nikdy,“ dodává k výhradám české vlády.

Benešík nabídl dva pohledy: „Pokud se na věc díváme čistě utilitárně, můžeme si na první dobrou říct, že návrh je pro nás nevýhodný. Pokud se na něj podíváme v celkovém kontextu a očima našich vývozců, tak dostat do kondice italskou, španělskou nebo i německou ekonomiku zkrátka je v zájmu České republiky,“ zdůrazňuje.

V konečném důsledku by se odmítnutí návrhu podle něj obrátilo proti našemu rozpočtu, proti našim pracovním místům. Jasně že o návrhu ještě musíme jednat, aby to bylo výhodné pro nás.

I podle Stanjury je v obecné rovině podpůrný plán pro českou ekonomiku výhodný. Do Evropské unie směřuje zhruba 84 procent našeho vývozu. Pokud se nezvedne evropská ekonomika jako celek, budeme mít problém.

Jedním dechem však dodává: „Když se podíváme dovnitř toho návrhu, hned vidíme, že pro Českou republiku výhodný není. Z několika důvodů. Zaprvé nemá dobré parametry. Pokud návrh reaguje na krizi, mělo by se snad hodnotit, o kolik se celou krizí zhoršila situace v daném státě. A ne aby zohledňoval výchozí pozici před krizí,“ vyslovil Stanjura svůj názor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…