To neviděl ani v Číně, Rusku nebo na Ukrajině. Zážitek ze soudu s Trumpem

27.05.2024 11:25 | Zprávy

Soudní proces s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem míří k rozhodnutí. Po 6 týdnech soudního líčení, v němž Trump čelí obvinění z falšování obchodních záznamů, by mohlo v úterý dojít na závěrečné řeči obhájců i obžaloby, načež se již případ přesune do rukou 12 manhattanských porotců. Samotný průběh soudu pak nenechává chladné ani právnické matadory. Americký právník, komentátor a profesor práva Alan Dershowitz popsal, že jej soudce procesu Juan Merchan šokoval tím, jak „naprosto pohrdá“ každým, kdo mluví v Trumpův prospěch. Nic podobného prý neviděl za svou kariéru ani v Číně, Rusku či na Ukrajině.

To neviděl ani v Číně, Rusku nebo na Ukrajině. Zážitek ze soudu s Trumpem
Foto: Repro Twitter
Popisek: Trumpova fotka ze zatýkání

Dershowitz ve svém komentáři pro Fox News popisuje, že za svou kariéru měl možnost vidět i účastnit se soudních procesů po celém světě a spatřil tak „spravedlnost i nespravedlnost“ v Číně, Rusku, na Ukrajině, v Anglii, Francii, Itálii, Izraeli a také v téměř 40 z amerických 50 států. Za 60 let své právnické praxe však dle svých slov „nikdy neviděl takovou podívanou“, jaká se mu naskytla při procesu s Trumpem.

Soudce v procesu s Donaldem Trumpem byl dle něj „absolutní tyran“ a zdálo se prý, že „při každém kroku automaticky rozhoduje v neprospěch obžalovaného“. „Mnozí zkušení právníci pozvedli obočí, když soudce vyloučil zjevně relevantní důkazy, když je navrhla obhajoba, a naopak zahrnul irelevantní důkazy navržené obžalobou,“ popisuje právnický matador Dershowitz, jenž je sám členem Demokratické strany a známým podporovatelem Hillary Clintonové ve volbách v roce 2016, avšak později se v době projednávání Trumpova prvního impeachmentu exprezidenta – i přes své sympatie k jeho protikandidátce – zastal a rozhodl se jej tehdy bezplatně právně zastupovat.
 
Terno mělo rozpoutat během líčení jen to, že jediný korunní svědek obhajoby, advokát Robert Costello, zvedl obočí nad jedním z rozhodnutí soudce newyorského nejvyššího soudu Juana Merchana. Ten pak podle Dershowitze ztratil zábrany a vyklidil soudní síň pro všechny včetně médií.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To kdyby viděli náš ústavní soud, tak by se nedivili ničemu ,to je u nás normální... , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseF.L.Hek , 27.05.2024 11:58:25

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

19:08 „Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

MF Dnes zrekonstruovala z policejních dokumentů velice podrobně tragickou událost střelby na Filozof…