To prý může Merkelovou stát flek. Jde o slovo, které si raději přečtěte sami

13.04.2016 10:00

Novinář, moderátor a zjevně především „komik“ Jan Böhmermann v satirické show označil tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana za „kozomrda“. Teď mu hrozí, že bude v Německu stíhán za urážku na cti hlavy cizího státu, za což může podle německého práva být odsouzen až na pět let odnětí svobody.

To prý může Merkelovou stát flek. Jde o slovo, které si raději přečtěte sami
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Pokud by celá událost byla udržena jen v hranicích Německa, zřejmě by se německý komik do potíží nikdy nedostal. Problém nastal tehdy, když začala celou záležitost řešit turecká vláda.

Zmíněná urážka tureckého prezidenta zazněla v krátkém klipu v rámci večerního programu vysílaného na německé státní televizi ZDF na konci minulého měsíce. V klipu sedí Jan Böhmermann před tureckou vlajkou a nad jeho hlavou visí Erdoganův portrét. Mimo již zmíněného termínu, který komik použil, obvinil v krátké básni tureckého prezidenta i z toho, že „potlačuje minority, kope Kurdy a fackuje křesťany, zatímco sleduje dětskou pornografii“.

Klip se na internetu rozšířil až poté, co turecká vláda požádala, aby byla odstraněna podobná satirická píseň z německého komediálního pořadu „Extra 3“. Böhmermannova báseň byla následně označena za „test hranic, do kterých může satira zajít“.

6. dubna bylo proti německému komikovi zahájeno trestní řízení ve věci porušení paragrafu 103 trestního práva, který hovoří o urážce orgánů nebo zástupců cizích zemí. V nejhorším může být komik odsouzen až na 5 let vězení.

Německá kancléřka Angela Merkelová se o incidentu vyjádřila při setkání s ministrem zahraničí Turecka Ahmetem Davutogluem, kterému sdělila, že text básně byl „úmyslně urážlivý“ a že s jeho obsahem nesouhlasí.

Německý komik si svým vystoupením získal mnoho nových příznivců. Na svém twitteru se jej dokonce zastal bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis, když napsal, že „Evropa ztratila podepsáním dohody s Tureckem nejenom svoji duši, ale nyní ztrácí i svůj humor“. Také němečtí novináři se za Böhmermanna jednoznačně postavili a kancléřka Merkelová se naopak ocitla pod palbou jejich kritiky.

„Merkelová z této situace nemůže vyjít vítězně. Pokud bude souhlasit s jeho trestním stíháním, ztratí tvář před Němci, v opačném případě zase před Turky. Nakonec ale bude muset Merkelová stíhání odmítnout, jinak by ji to také mohlo stát funkci kancléřky,“ cituje Deutsche Welle mediálního analytika a publicistu Alexandera Kisslera z vlivného magazínu Cicero.

Plnou podporu má německý komik také mezi uživateli sociálních sítích. Jak Deutsche Welle konstatuje, v případě, že by snad Merkelová souhlasila s jeho trestním stíháním, čelila by skutečně velké bouři nevole. „Německá vláda naprosto selhala,“ cituje německé médium náhodně vybranou uživatelku Twitteru Gräfin Kerssenbrock, která společně s mnoha dalšími považuje za nepřípustné už jenom to, že se bude vláda celým případem vůbec zabývat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…