To se obrátí proti vám! Keller vmetl covid opozici. Zle

18.03.2021 14:19

Proč je na tom Česko tak bídně? Profesor Keller má jasno. Postihy za nedodržování zákonů jsou tu prý moc měkké. „Kdyby byl u nás postih tak tvrdý, jako je v Německu, chovali bychom se ukázněně jako Němci,“ říká. Vláda prý nechce zvyšovat postihy, aby nepřipomínala komunisty. O nedodržování opatření mluvila i ekonomka Švihlíková. Oba odpovídali na otázku časopisu Argument.

To se obrátí proti vám! Keller vmetl covid opozici. Zle
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Jan Keller v ostravském knihcentru

Otázka, proč je na tom Česko v covidových statistikách tak bídně, se řeší v médiích už nějakou dobu a odpovědi se různí. Někteří viní českou švejkovskou povahu, kvůli které občané nedodržují opatření, jiní podfinancované zdravotnictví a celá řada kritiků doslova nadává na vládu.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

Několik odpovědí přinesl také časopis Argument, například od sociologa a bývalého europoslance Jana Kellera, který píše i pro naše médium. Sociolog uvádí, že omezení ustanovená vládou jsou v Česku srovnatelná s Bavorskem. „Včetně jejich nasměrování na mimopracovní kontakty a ušetření průmyslu,“ dodává.

Ovšem počet nakažených je v Česku mnohonásobně vyšší a Keller soudí, že je to otázka dodržování těchto opatření. „Nevěřím, že to je věc národního charakteru. Není prokázáno, že by se národy lišily mírou pudu sebezáchovy,“ míní s tím, že rozdíl je podle něho v míře postihu za nedodržování nařízení. „Kdyby byl u nás postih tak tvrdý, jako je v Německu, chovali bychom se ukázněně jako Němci,“ tvrdí Jan Keller.

„Proč u nás postih tak tvrdý není? Protože se vláda bojí, že ji různí exhibicionisté nařknou z ‚návratu ke komunismu‘. Je to velice podlá strategie a těžko se proti ní dá bojovat, což naši vironosiči velice dobře vědí. Už se těším, až budou dnešní obhájci svobody sestavovat vládu. To, co dnes provádějí, se obrátí proti nim. Bohužel na to doplatíme zase my ostatní,“ varuje sociolog.

Ekonomka Ilona Švihlíková pak klade extrémní čísla za vinu kompromisu mezi zdravím a ekonomikou. „Tato zvrhlá výměna (ve smyslu: Nemůžeme zavírat, to si nemůžeme dovolit) ukazuje naprosté nepochopení toho, jak pandemie funguje,“ říká.

Švihlíková se odkazuje na asijské země či Nový Zéland. „Země, které nedělaly žádné kompromisy a na první místo jasně postavily zdraví a životy svých občanů, mají také ekonomiku v nejlepším stavu,“ tvrdí. Dodejme ovšem, že řada těchto zemí je izolovaných od svých sousedů.

Ekonomka tvrdí, že český stát je v zajetí lobbistických skupin, jako např. Hospodářské komory. „O jejichž asociálnosti netřeba ztrácet slov,“ říká. Dále si stěžuje, že právo je v Česku velmi špatně vymahatelné, což dle jejího názoru povzbuzuje ignorování či přímo vysmívání se opatření. „To, že máme ‚jen‘ přes 23 000 mrtvých při tak obrovských počtech nakažených, je díky zdravotnickému systému, který je i díky výjimečnému nasazení zdravotníků, extrémně odolný,“ míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …