To si děláte legraci, grilovala Tachecí Zemanova kancléře. Ten probral i Haškovy koule

14.08.2013 10:26

Redaktorka deníku MF Dnes Barbora Tachecí dělala rozhovor s kancléřem prezidenta Vratislavem Mynářem. Žádné pikanterie se prý bohužel nedozvěděla, snad jen to, že nejen první dáma má radost z pořízeného štěněte. I prezident Miloš Zeman se prý chlubí, jak Darcyho chodí venčit. Kancléř také přidal dva vzkazy směrem k ČSSD.

To si děláte legraci, grilovala Tachecí Zemanova kancléře. Ten probral i Haškovy koule
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

"Dokonce i pan prezident se nám chlubí, jak chodí venčit Darcyho a jak mu psík kouše boty - řekl bych, že z toho má takovou upřímnou dětskou radost," prozradil jednu drobnou veselou pikanterii Mynář. Zbytek rozhovoru se nesl ve vážném duchu.

Kromě Balvína by prý za SPOZ mohli kandidovat všichni ministři

Strana SPOZ, jejíž byl Mynář předsedou, než se stal kancléřem prezidenta, chystá kandidátky do sněmovních voleb. Je možné, že šanci dostanou i někteří členové Rusnokovy vlády. Kromě ministra vnitra Martina Peciny byl prý ve hře i premiér Jiří Rusnok, ten ale nemá zájem.

Obsazení kandidátek členy vlády bude jedno z témat středeční politické rady SPOZ. Osobně by si prý Mynář na kandidátce SPOZ dokázal představit všechny ministry vyjma šéfa kultury Jiřího Balvína. Bral by i ministra financí Jana Fischera. "Odborník na svém místě, je za ním kus práce nejen na pozici ministra, ale i v prezidentské kampani," konstatuje kancléř. Podobně uvažuje také o ministru pro místní rozvoj Františku Luklovi nebo ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi.

Nedělám si z vás legraci

Mynář také prozradil, že sám bude pomáhat s oslovováním sponzorů pro SPOZ. "Ano, upřímně říkám, že i já se ponasnažím sehnat nějaké sponzory," přiznal a snažil se redaktorku přesvědčit, že to nemá co dělat s jeho funkcí kancléře. Aktivity pro stranu se prý snaží dělat po pracovní době po domluvě s prezidentem.

To se ale Tachecí nezdálo. "Počkejte, vy si ze mě děláte legraci. Mluvím o tom, že pracujete v čele prezidentské kanceláře a jste přímo spojen s prezidentem - a do toho budete shánět 'prachy' pro partaj. Je to tak dobře?" naléhala dál na Mynáře. Ten se ale nenechal nikam vmanévrovat. "Já vám rozumím. Ale nechci se d vás nechat natlačit někam, abyste mi řekla: Ty, ty, ty, kancléři, státně placenej', je to v pořádku s tvým vědomím a svědomím, že sháníš peníze pro partaj?" odpálil dotaz Mynář.

Zatím sice neshání, ale nebylo by podle něj fér, kdyby řekl: "Né, no já su přece kancléřem, já se do toho vůbec nebudu zapojovat, nikdy se s nikým nesetkám." Takhle to přece není, říká Mynář.

Tachecí se ale nenechala jen tak odbýt a ještě jednou se zeptala, zda je dobře pro politickou kulturu, když kancléř prezidenta bude shánět peníze pro politickou stranu. "V té definici, kterou jsem řekl, prostě při rozhovorech, které vedu, mi to bude nabídnuto, tak to nevidím tak, že bych za to musel být upalován jako čarodějnice. Jiný případ je, pokud bych lítal po republice od čerta k ďáblu a vzal si týdenní dovolenou a sháněl veškeré sponzory pro naši volební kampaň. To je špatně a to nikdy dělat nebudu," uzavřel toto téma definitivně Mynář.

Vzkazy Haškovi a Sobotkovi

Ve sloupku k rozhovoru "Jejíma očima" Barbora Tachecí ještě vyřizuje vzkazy směřující k členům vedení sociální demokracie. "Michal Hašek má sice stisk ruky pevnější než Sobotka, ale kdyby si myslel, že je lepší, a byl to trošku chlap, který má koule, tak by vyzval pana Sobotku na souboj o předsednictví," vzkazuje Mynář místopředsedovi ČSSD.

A podobné poselství má i pro šéfa strany Bohuslava Sobotku: "Nevím, proč si Sobotka pořád nenašel cestu k panu prezidentovi. Žabomyší války jsou na Hradě už zapomenuty. Život jde dál. Když zůstane pan prezident sám vojákem v poli, tak to k ničemu nebude."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…