To si z nás děláte srandu! To si neumím představovat. Další dramatické vystoupení Andreje Babiše

14.06.2016 14:16

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš předstoupil s ostatními členy předsednictva hnutí před média, a to po mimořádné schůzce, která se uskutečnila v souvislosti s krizí vládní koalice a reorganizací policie.

To si z nás děláte srandu! To si neumím představovat. Další dramatické vystoupení Andreje Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Kterého světového státníka byste nejraději nechali zmizet?

hlasovalo: 11501 lidí

„Svolal jsem kolegy z předsednictva, abysem je informoval o vývoji situace,“ uvedl Babiš a posteskl si, že koaliční dohody se nyní řeší přes média. 

Následně přišla řeč na dnešní jednání Bezpečnostní rady státu. „Bohužel pan premiér neakceptoval můj návrh, aby se jednání zúčastnil plukovník Šlachta. Pokud policejní prezident říká, že nabízel panu Šlachtovi nějakou funkci a ten říká, že je to lež a že na něj byl veden tlak, je důležité, aby se zúčastnil Bezpečnostní rady státu,“ řekl Babiš.

„Je s podivem, pokud pan ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) říká, že doufá, že koaliční partneři po zasedání Bezpečnostní rady státu přestanou reorganizaci kritizovat,“ dodal Babiš. Slova Chovance posledních dní nazval bláboly. „Bylo by dobré, aby si pan ministr například přečetl koaliční smlouvu, kde je ustanovení o zachování policejních sborů. Problémy policie jsou problémy koalice,“ myslí si Babiš.

„Dále se v koaliční smlouvě píše, že primárním úkolem koalice bude stabilizace policejního sboru a například zastavení odchodu zkušených pracovníků. Odchodem pana Šlachty dochází k destrukci,“ dodal ministr financí a vicepremiér. Řekl, že doufá, že premiér vyslyší slova sociálních demokratů, Marie Benešové či Františka Bublana a dalších, a protikorupčních organizací, které tuto reorganizaci kritizují. 

„Situace je velmi vážná. Zásadním dokumentem je pro nás koaliční smlouva. Nebylo by tedy dobré, aby pan ministr vnitra podepsal reorganizaci policie dříve, než se uskuteční Bezpečnostní rada státu a dohadovací koaliční řízení,“ doplnil Babiše Jaroslav Faltýnek.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) následně vyvrátil dohady ohledně svého odchodu z ministerského postu. „Věřím, že ta reorganizace tak, jak je nyní prezentována, neproběhne,“ řekl Pelikán.

Babiš následně hovořil o schůzce s prezidentem Milošem Zemanem, kterého včera požádal o podporu. „Přeci není normální, že tady někdo udělá na tajňačku materiál ohledně reorganizace policie, no to si z nás dělá pan ministr srandu,“ rozlítil se Babiš. „Pan prezident nás vyzval, abychom nedestabilizovali politickou scénu. Ale toto je tak závažný problém, že nechápu, co je za problém pochopit tyto argumenty,“ dodal. Podle jeho slov není hnutí ANO se svými názory osamocené.

V případě, že ministr Chovanec podepíše dnes reorganizaci policie, bude to hnutí ANO brát jako flagrantní porušení koaliční smlouvy. „To si neumím představovat. Doufám, že bude pan ministr rozumný a počká na výsledek jednání předsedů koaličních stran. To si neumím představovat,“ zopakoval doslova. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …