To snad ne: Přibývá mladých, kteří vyžírají své rodiče. Vydírají je i okrádají

12.02.2014 8:32

Počet mladých lidí, kteří by mohli pracovat, ale nechávají se živit rodiči, stále roste. Vyžadují také, aby mohli využívat bezplatné bydlení a ještě od rodičů dostávali peníze na útratu. Své požadavky odůvodňují tím, že rodiče vůči nim mají vyživovací povinnost. Tak jednoduché to ale ve skutečnosti není. O problému píše středeční Právo.

To snad ne: Přibývá mladých, kteří vyžírají své rodiče. Vydírají je i okrádají
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Okresní soud v Litoměřicích

List cituje socioterapeutku Marii Macháčkovou, podle níž se nejedná v těchto případech o mladé, kteří nemohou dlouhodobě najít práci a jimž krátkodobá výpomoc umožní nový start do života. „Tady se jedná o lidi, kteří parazitují na svých rodičích. Někdy si peníze a bezplatné ubytování vynucují citovým vydíráním, řídké nejsou případy, kdy používají i psychické či fyzické násilí či prostě rodičům peníze kradou,“ uvedla socioterapeutka.

Deník situaci ilustruje případem třicetiletého muže, který studoval pět škol, ale žádnou z nich nedokončil s tím, že mu nevyhovuje. Své 62leté matce říkal, že je neschopná, že si má k důchodu vzít zaměstnání, protože on potřebuje peníze. „Bere mi jídlo z lednice, samozřejmě na nic nepřispěje. Platím mu telefon, měsíčně jsou to tři tisíce,“ cituje list matku „povedeného“ syna.

List k tomu uvádí, že vystěhovat takového flákače z bytu je možné pouze na základě soudního rozhodnutí. Mladí lidé ale často kalkulují s tím, že rodiče se za takovou situaci stydí a případ nechtějí zveřejnit.

Vyživovací povinnost vůči dětem netrvá automaticky po celou dobu jejich studia.  Podle listu například přijetím dítěte ke studiu na vysoké škole třeba až po čtyřech letech od ukončení jeho středoškolského vzdělání se vyživovací povinnost rodičů k tomuto dítěti-studentu neobnovuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…