To snad ne! Tomáš Halík terčem lidového posměchu

29.02.2020 13:38

Někteří Češi už několik dní berou útokem obchody s potravinami; nakupují hlavně trvanlivé potraviny. Vedeni obavou, aby měli dost zásob, pokud by se v tuzemsku začal šířit koronavirus. Část populace je náchylná k panice, ale jsme v Česku, čili není divu, že jiní naopak situaci berou s nadhledem a spíše s humorem. Příkladem je pozvánka na dnešní akci „Zaříkávání koronaviru s Tomášem Halíkem“, pod níž se rozvíjí kreativní diskuse.

To snad ne! Tomáš Halík terčem lidového posměchu
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Z českého katolického kněze a profesora Tomáše Halíka, který má být hlavním aktérem akce, si tropí legraci pořadatel Marek Lenc.

Na svou facebookovou událost „Zaříkávání koronaviru s Tomášem Halíkem“ nalákal už na 1200 lidí, kteří svou účast potvrdili, a další poměrně rychle přibývají. Akce by měla začít v kostele sv. Salvátora v Praze, u Karlova mostu, dnes, v sobotu od 15:00 hodin; konec je předpokládán v 18 hodin, jak je uvedeno v pozvánce.

Nápad se očividně zalíbil řadě uživatelů, diskusi pod pozvánkou začaly plnit desítky příspěvků na téma nemoci, jež se několik týdnů šíří z Číny.

Mířily třeba na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) který apeluje na veřejnost, aby kvůli koronaviru nepropadala panice. Uživatel Libor Kopeček sdílel fotku ministra Vojtěcha s komentářem: „Stejně jako páter Halík, i ministr zdravotnictví Vojtěch doporučuje modlitbu.“

Někteří v nadsázce zmínili, že mají trochu strach z velké koncentrace lidí na této akci, tedy pro jistotu dorazí v ochranných oblecích, které názorně předvedli na sdílené fotografii.

Pobavení z toho, že bude „čarovat“ právě kněz Halík, neskrýval ani přispěvatel do diskuse vystupující jako Jan Acdc Dostál. „Ty vo.... no tak to je tedy masakr! Blb bude čarovat!“ konstatoval.

Fotku s kněžími jedoucími na horské dráze připojila, se slovy, že zaříkávání se zúčastní i kněží Pražské arcidiecéze, komentující Petra Hanáková.

V dalším příspěvku pak podotkla, že na závěr zaříkávání zahraje „jeho profesorská eminence“ na klávesy Svatováclavský chorál.

Objevilo se i varování, že i svěcená voda může být ohniskem nákazy, a přišel i kreslený vtípek na téma „Na Halíka si žádné breberky nepřijdou“.

Někteří však nemoc vnímají s veškerou vážností. Členové vlády se snaží jejich obavy uklidnit.

Anketa

Bojíte se koronaviru?

39%
61%
hlasovalo: 9793 lidí
V domácí karanténě, kterou nařídily krajské hygienické stanice kvůli obavám z nového typu koronaviru, je k dnešnímu dni 307 lidí. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že dotyční pobývali v rizikových oblastech severní Itálie, ale jsou bez příznaků nemoci. „Musíme být ostražití, ale k jakékoliv panice není důvod,“ uvedl ministr.

V Česku dosud nebyl zaznamenán žádný případ nemoci COVID-19. Premiér Andrej Babiš (ANO) nabádá veřejnost ke klidu. K panice podle něj není žádný důvod, stejně jako neexistuje ani důvod skupovat ochranné roušky a potraviny.

Odborníci míní, že strach, který se mezi lidmi šíří kvůli novému typu koronaviru, je přirozený. Jeho příčinou jsou obavy z něčeho neznámého a pocit nejisté budoucnosti. Psycholog Jiří Šípek z Univerzity Karlovy řekl ČTK, že koho neovládl strach, měl by se snažit své spoluobčany trpělivě uklidňovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…