To snad není možné: Podívejte se na nejnovější volební preference, které vyšly před chvílí

09.04.2015 11:54

Těsně, ale přece. Tak by se dal okomentovat dubnový průzkum volebních preferencí společnosti SANEP. V něm totiž poprvé od prosince 2013 předběhla ČSSD hnutí ANO – o tři desetiny procentního bodu, a vyhrála tak hypotetické sněmovní volby. S výjimkou KDU-ČSL posilují i ostatní tradiční strany. Naopak hnutí Úsvit by se do poslaneckých lavic vůbec nedostal. Pozoruhodné je, že k mimořádně podobným poměrům procent mezi jednotlivými partajemi dospěla agentura Median v měsíc trvajícím šetření, jehož výsledky byly oznámeny ve středu večer.

To snad není možné: Podívejte se na nejnovější volební preference, které vyšly před chvílí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jediným kandidátem na předsedu ČSSD je Bohuslav Sobotka

Pokud by se v dubnu konaly sněmovní volby, ČSSD by dle dnes zveřejněného měření společnosti SANEP obdržela 23,2 % hlasů. Zvítězila by tak s náskokem tří desetin procentního bodu nad hnutím ANO, kterému by svůj hlas odevzdalo 22,9 % respondentů. SANEP k tomu podotýká, že je to poprvé od prosince 2013, kdy v jejím měření předstihla ČSSD hnutí ANO.

Hnutí ANO prý čelí poklesu voličského zájmu již několik měsíců, což SANEP přisuzuje zejména nenaplněným slibům a očekáváním, které voliči vkládali do hnutí ANO a jejího předsedy Andreje Babiše. Do budoucna by prý rovněž mohla sílit pochybnost voličů hnutí ANO o tom, zda tato strana, a zejména její předseda, má skutečnou potřebu hájit výhradně zájmy voličů.

Oproti tomu můžeme dle SANEPu pozorovat posilování tradičních pravicových a levicových stran, které prý pro své voliče představují názorovou a politickou jistotu. Třetí nejpreferovanější KSČM si se ziskem 14,7 % hlasů oproti březnu polepšila o 1,5 procentního bodu. Podobně na tom je ODS, která s aktuálním ziskem 8,3 % hlasů zaznamenala nárůst o 0,8 procentního bodu. Růst voličských preferencí zaznamenala i TOP 09, která obdržela 10,1 % hlasů, což je o tři desetiny procentního bodu více, než při minulém měření. O svůj stabilní voličský elektorát se dle SANEPu může opřít i KDU-ČSL, byť získala o dvě desetiny procenta méně hlasů než v předchozím měsíci – 7,2 %.

Přes pětiprocentní hranici by se nedostalo hnutí Úsvit.  Získalo pouhých 2,8 % procenta hlasů. Větší voličskou podporu než Úsvit má aktuálně Česká pirátská strana, která dostala 3,1 % hlasů.

Průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 2. – 8. dubna 2015,  dotazováno bylo 4293 lidí s volebním právem.

Celý průzkum SANEPu ZDE

ČSSD dohání ANO i dle Medianu

O snižování rozestupu volebních preferencí mezi ČSSD a hnutí ANO svědčí i včera zveřejněný průzkum společnosti Median. Podle výsledků výzkumu by obě strany dostaly shodně 21,5 % hlasů. „Může jít o náhodnou oscilaci modelu, ale také reakce na dílčí události – v únoru bylo díky medializaci blížícího se a probíhajícího kongresu ve středu zájmu ANO, v posledním měsíci naopak posílilo jednotný obraz ČSSD zvolení Bohuslava Sobotky a jím navržených místopředsedů, a ANO se stalo nositelem některých sporně vnímaných opatření a kauz,“ uvedl k tomu pro Novinky.cz Daniel Prokop z Medianu. Kvůli menšímu volebnímu jádru pevných voličů může podle něj ANO více poškozovat pokles ochoty dotazovaných účastnit se hypotetických voleb.

Komunistům přisoudil volební model Medianu 15 procent, TOP 09 10,5 procenta, občanským demokratům 8 procent a lidovcům 6 procent.

Více k průzkumu ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…