To snad není pravda. Muž z Polska prý vedle Jedličkova Liberlandu zakládá království

24.05.2015 17:51

Svobodnou zemi Liberland, která plní internetové diskuze, všichni určitě znáte. Nachází se na území nikoho na hranicích Chorvatska se Srbskem a založil ji český politik Vít Jedlička. Nyní Polák Piotr Wawrzynkiewicz založil Království Enklávy, nejnovější mikronárod v Evropě, informoval The Guardian.

To snad není pravda. Muž z Polska prý vedle Jedličkova Liberlandu zakládá království
Foto: Radim Panenka
Popisek: Vlajka nového státu Liberland, který založila skupina Čechů

Příběh samozvaného Království Enklávy vznikl ve chvíli, kdy se Piotr Wawrzynkiewicz spolu s přáteli vydal na Slovinsko. Tam od místních zjistil, že zhruba 50 kilometrů od Záhřebu se nachází nezabraný kus půdy o sto metrech čtverečních.

Slovinské ministerstvo zahraničí se však minulý týden vyjádřilo, že onen kus půdy spadá pod jejich území a nápad na mikronárod je pouze virtuální zpráva, která obletěla média.

Na základě rozhodnutí slovinského ministerstva byli představitelé Království Enklávy nuceni přehodnotit svoje původní územní plány. Nyní by mělo království stát na neobsazeném kusu půdy podél řeky Dunaj, „nedaleko Svobodné republiky Liberland,“ dodal Wawrzynkiewicz.

Enkláva vznikla s myšlenkou na „vytvoření místa, kde všichni bez ohledu na barvu kůže, vyznání či národnost můžou vyjádřit svůj názor, zdarma studovat a vydělávat peníze beze strachu z daní,“ uvedl Wawrzynkiewicz.

Vznik těchto mikrostátů umožňuje situace, ve které se místní země nacházejí po rozpadu Jugoslávie v roce 1991. Tehdy se formovaly nové země, jejichž vzájemné hranice jsou dodnes nejasné a vzniklo tak velké množství „území nikoho“.

Koncem roku by mělo v Haagu dojít k vyřešení dohadů ohledně hranic mezi Chorvatskem a Slovinskem. Jak to bude s hranicemi mezi Chorvatskem a Srbskem, kde nové státy poslední dobou rostou jako houby po dešti, nikdo neví.

Novinky o Království Eklávy se šíří po sociálních sítích a nyní má Enkláva přes 5000 žadatelů o občanství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…