To to dopadlo: Místo jednání o budoucnosti města si politici veřejně spílají po internetu a podávají trestní oznámení

30.10.2014 12:15

Jiří Zelenka, multimilionář a mecenáš Severočechů Most, v nichž má největší oblibu senátorka a dětská lékařka Alena Dernerová a kteří v Mostě vyhráli komunální volby, bude mít na krku trestní oznámení. Řekl totiž do novin, co si myslí o tom, že zřejmě odstupující Sdružení Mostečané Mostu - pokud soud nevyhoví jejich stížnosti na průběh voleb - ještě na poslední chvíli podepisuje smlouvy za půl miliardy. V odhadované hodnotě se ovšem výrazně spletl. Nikdo z babišovců, kteří se ke konfliktu přidali, nepřijal pozvání na mimořádnou konferenci .

To to dopadlo: Místo jednání o budoucnosti města si politici veřejně spílají po internetu a podávají trestní oznámení
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Náměstci Luboš Pitín a Hana Jeníčková na tiskové konferenci k podání trestního oznámení

Kvůli citaci v tisku podává Sdružení Mostečané Mostu (SMM) trestní oznámení pro pomluvu. „Prohráli a potřebují se udržet co nejdéle na svých postech. Oni snad ani sami nevěří, že by tím mohli něco změnit. Potřebují tam být, protože podepisují smlouvy. Už podepsali kontrakty asi za půl miliardy," nechal se slyšet Jiří Zelenka v místním deníku, kdy komentoval, proč sdružení těsně před vypršením lhůty podalo nečekaně v pátek u Krajského soudu v Ústí nad Labem návrh na vydání rozhodnutí o neplatnosti komunálních voleb v Mostě. Jako důvody tam uvedlo, že je Zelenkova partaj špinila v předvolební kampani dehonestujícími billboardy, které zesměšňovaly jejich kandidátku a mátly voliče. Podle Zelenky je ovšem důvodem to, aby současní politici získali ještě čas na podpis smluv se spřátelenými firmami.

Jaké smlouvy nyní končící rada prodlužovala

Je mezi nimi například zájmové sdružení právnických osob Media Live, jemuž byla prodloužena smlouva na natáčení reportáží pro městskou televizi, dále tiskárna Raprint na výrobu Mosteckých listů a Ponte records na správu velkoplošné obrazovky magistrátu. Vše v objemu zhruba 2,3 miliony korun bez DPH na jeden rok. Dále bylo schváleno prodloužení smluv týkajících se veřejného osvětlení ve vlastnictví majetku města Mostu, ale i ve vlastnictví technických služeb města, které řídí současný lídr Sdružení Mostečané Mostu Jan Syrový. Protože v letošním roce končí platnost pěti smluv, mezi jinými i mezi technickými službami a firmou Siemens, prodloužilo je město do roku 2021 v celkové výši zhruba 5,9 milionu korun včetně DPH s technickými službami. Tyto smluvní akty radní na tiskové konferenci potvrdili a přinesli je ukázat.

„Vznést obvinění radních, že utrácejí peníze, není banální záležitost. Umíme brát v potaz domněnky, ale toto považujeme za útok,“ vysvětlila náměstkyně Hana Jeníčková, proč za tiskové vyjádření podají trestní oznámení na politického rivala. Na otázku, zda umí případně policii doložit, že stejným způsobem se v říjnu prodlužují první zmíněné smlouvy vždy, padla odpověď ve smyslu, že jde o standardní smlouvy opakující se každý rok.

Facebook jako pavlač pro politiky

O mimořádném zasedání městské rady a následné tiskové konferenci se dozvěděla i veřejnost díky výměně názorů na facebookové stránce ANO Most. Hnutí totiž odmítlo koalici se stávajícím sdružením, spojilo se s Jiřím Zelenkou a nevybíravě se do vládnoucího Sdružení Mostečané Mostu pouští právě na sociální síti. Zde rovněž sdílelo předmětný článek a rozproudilo komentáře, v nichž reagoval druhý náměstek primátora Luboš Pitín (SMM). Babišovci totiž pod článek jako demonstraci zkopírovali usnesení rady o prodloužení platnosti smluv o správě veřejného osvětlení. „Bohužel schválené dodatky nejsou zveřejněné,“ podotklo hnutí.

„Píše to paní Peštová, státní úřednice, která neustále omílá forenzní audity. Smlouvy jsou ke zhlédnutí kdykoliv. Jsem zvědav, zda se po 7,5 letech zjistí, že tu bývalý primátor Vozka (Severočeši) udělal něco špatně. Jak se s tím jeho koaliční partner ANO Most srovná,“ podotkl ještě Luboš Pitín. „Vše řeknou hloubkové forenzní audity, to mi věřte,“ reagovala mu na výzvu zmíněná státní zaměstnankyně, náměstkyně ministra, Berenika Peštová, dvojka na kandidátce místní organizace hnutí. „Smlouva samozřejmě pro město výhodná není, ale to ví sám pan Zelenka, jako bývalý radní, a pan Vozka jako bývalý primátor také. Až budete studovat hloubkové forenzní audity, hlavně nastudujte, kdy a kým byla tato pro město nevýhodná smlouva podepsána, kdo se pak celou dobu snažil, aby ji uvedl do přijatelného znění pro město,“ doplnila zastupitelka za SMM Blanka Nešporová. „Paní Blanko, co píšete, by znamenalo, že se radní chovají v rozporu s obecnými zásadami o hospodárném nakládání se svěřenými prostředky,“ kontrovala jí Peštová z ANO.

Babišovci se neobjevili

Na Facebook Luboš Pitín ještě napsal: „Není to sice obvyklé, ale dovolte mi pozvat všechny zvolené zastupitele za hnutí ANO na tuto tiskovou konferenci, aby se o pravdivosti Zelenkových výmyslů mohli na vlastní oči přesvědčit.“

Lídryně ANO Most Vendulka Balášová ani nikdo další z tohoto uskupení se nakonec na tiskové konferenci neobjevil. Jejich útočná obvinění a znevažování osoby lídra Jana Syrového, který je dle nich například „schopen všeho“, ovšem nyní rada řešit nebude.

Trestní oznámení na Jiřího Zelenku ještě neznamená, že k trestnému činu došlo. Policie bude teprve muset vše prošetřit. Pověřením podat trestní oznámení byla stávající náměstkyně primátora Hana Jeníčková, ta kandiduje za Sdružení Mostečané Mostu. Poté, co byl sesazen primátor kandidující nyní za Zelenkovy Severočechy Most, v podstatě řídí město jako jeho nejvyšší představitelka. Pokud soud nevyhoví neplatnosti voleb, zřejmě zůstane jen běžnou zastupitelkou v opozici.

Náměstek Pitín také upozornil hnutí ANO, že neověřená tvrzení šíří přes svůj Facebook, aniž by využili všech dostupných možností, jak si informace zjistit, zeptat se na ně a podobně. Například možnosti požádat si o ně v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…