To už tu bylo. Předzvěst nacismu. To nemůžeme nechat! V Partii došlo na Zemanův výrok o „likvidaci novinářů“ a Zaorálek vyletěl

21.05.2017 12:44

V nedělní Partii televize Prima proti sobě usedli ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a 1. místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek a pustili se do šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Schytal to i prezident Miloš Zeman. Ženíšek ovšem nešetřil ani samotného Zaorálka. Nakonec se pánové pohádali o novou Hedvábnou stezku z Číny do EU.

To už tu bylo. Předzvěst nacismu. To nemůžeme nechat! V Partii došlo na Zemanův výrok o „likvidaci novinářů“ a Zaorálek vyletěl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Hosté nedělní Partie se věnovali především vládní krizi, která se podle Zaorálka blíží ke konci. Poslední krok by měl udělat prezident Miloš Zeman, který má podepsat odvolání ministra financí Andreje Babiše a nástup Ivana Pilného (oba hnutí ANO) na ministerstvo. Prezident by podle Zaorálka tento krok neměl odkládat. „Prezident  nemůže být jako ta slepička, která oběhne ještě jednou dvorek, než se podvolí kohoutovi,“ poznamenal Zaorálek.

Od nástupu Ivana Pilného na Ministerstvo financí Zaorálek očekává, že už od finanční správy neuslyší, že nejsou nástroje k šetření korunových dluhopisů a že by poslanci neměli úkolovat finanční správu. Zaorálek se domnívá, že na možná podezření z neplacení daní mohou upozornit všichni občané včetně poslanců a finanční správa by to měla prověřit.

„Já očekávám, že tuhle větu už nebudeme slyšet a finanční úřady už budou konat tak, jak mají,“ zdůrazňoval Zaorálek.

V tu chvíli se ozval Ženíšek a Zaorálkovi vyčinil. „Pan ministr si to asi přeje, ale ve skutečnosti se nic nezmění, protože všichni lidé vlastně zůstávají na svých místech. Šéfem hnutí ANO je stále pan Babiš a Ivan Pilný je stále členem hnutí ANO,“ konstatoval 1. místopředseda TOP 09. „ČSSD tady měla neuvěřitelnou šanci to vyřešit. My jsme rádi, že se tady pan premiér na čtrnáct dní probudil a mohl vyřešit střet zájmů Andreje Babiše. Bohužel se probudil jen na čtrnáct dní,“ posteskl si. 

Zaorálek vyzdvihl ještě jeden problém, který spojil s vládní krizí. „Obvinění pana Davida Rusňáka v Brně je poměrně zajímavý důvod. Mně kdysi Andrej Babiš říkal, že nemám používat tu větu o řízení státu jako firmy, protože tomu nerozumím. Já mám dojem, že té větě už začínám rozumět, protože ta zkratka skupiny DRFG znamená David Rusňák Family Group. Pan David Rusňák podle mě není jen řadovým členem hnutí ANO. Myslím, že jeho vliv je mimořádný. On byl dokonce podezřelý i z velrybářství. ... Pokud tady někomu šlo o to mít vazby na finanční úřad a nahlížet do policejních spisů, tak to připomíná jako jakousi brněnskou mafii, která se tady vytvořila. Pan Babiš dřív říkal, že se tady vytvořilo jakési Palermo, ale myslím, že to vypadá nějak takhle,“ rozohňoval se Zaorálek.

„Svobodný tisk v Brně nebo v Ostravě jako MF Dnes funguje tak, že pouze šíří slávu ANO a těmto kauzám se nevěnuje. Představte si, že máte byznys s dluhopisy a jinými věcmi a najednou máte tchyni na Ministerstvu financí, ... tak to vám teoreticky může dovolit do problémů se nedostat,“ pokračoval v kanonádě místopředseda ČSSD.

V koalici to ale nechce řešit, protože to by stávající koalice asi nedovládla. Mají to řešit odpovědné orgány.

Když se znovu dostal ke slovu Ženíšek, znovu si do Zaorálka rýpl. „Jsem rád, že to pan ministr vidí stejně jako my. My totéž říkáme už tři roky. Ale nerozumím tomu provedení. Vy schvalujete, že na Ministerstvo financí přijde někdo, kdo říká, že Andrej Babiš nemá žádný problém. Já sice rozumím tomu, že jste si spočítali, že bude pro ČSSD výhodnější, když hnutí ANO zůstane ve vládě, ale pak jste své stranické zájmy nadřadili zájmům této země,“ zlobil se člen TOP 09.

Došlo i na protesty známé pod názvem „Proč? Proto!“ proti Andreji Babišovi a Miloš Zemanovi. „Já těm protestům rozumím tak, že se lidem nelíbí nerespektování Ústavy. Ten způsob, jakým byla prezidentem vedena ta krize, se mi jeví jako nešťastný. Mně se zdálo, že při přijetí Bohuslava Sobotky (ČSSD) na Hradě prezident Zeman podlehl určité pomstychtivosti. Ale na druhé straně musím říci, že mi nevadí, že prezident odjel do Číny, protože to řešení vládní krize bylo v prvé řadě na koalici,“ poznamenal Zaorálek.

Také Ženíšek vyčinil prezidentovi za jeho přístup k Ústavě. Podotkl však také, že lidé, kteří demonstrovali v českých a moravských městech, musí být rozladěni z toho, jak byla tato krize vyřešena.  

Ve druhé polovině pořadu se pánové shodli na tom, že prezident Miloš Zeman neměl v Číně žertovat na adresu novinářů a říkat, že by se měli likvidovat. A už vůbec to neměl dělat v přítomnosti Vladimira Putina, prezidenta Ruské federace, tedy země, kde jsou novináři opravdu likvidováni.

„Něco podobného už jsme kdysi zažili. To byla předzvěst nástupu nacismu. Začalo to tím, že byla pošlapávána lidská práva, že byla potlačována lidská důstojnost. Když my tohle necháme, tak napřed budou pošlapávána lidská práva a pak budou pošlapávány země jako Česká republika,“ varoval Zaorálek. Ženíšek mu dal jasně za pravdu. „Dovolte mi říci, že fašismus a komunismus byly svého času reakcí na globalizaci a my se dnes znovu potýkáme s globalizací,“ doplnil ještě ministr zahraničí.

EU nemá ani vizi, ani kapitál, Čína má obojí, říká Zaorálek

Nakonec se pánové bavili také o projektu nové Hedvábné stezky. Ženíšek byl k projektu velmi kritický. „Zatím to vypadá, že Hedvábná stezka bude mít podobu pouze jednokolejky směřující na jednu stranu. Pochybnosti o tom má i Evropská unie, která se k tomuto projektu nechce připojit a chce nechat rozhodnutí na jednotlivých členských státech,“ poznamenal první místopředseda TOP 09.  

Zaorálek nabídl jiný pohled. „Máte pravdu v tom, že je EU zdrženlivější, ale já si tady myslím, že ta zdrženlivost EU je její slabinou. Víte, Číňané mají vizi a mají peníze na prosazení této vize. Dneska tu vizi nemá Amerika, nemá ji Evropa, ta na to nemá ani peníze – pokud tu vizi mají Číňané, tak je na nás, abychom této příležitosti využili a dokázali na tom participovat. Je také na nás, aby ta nová Hedvábná stezka nebyla jen jednokolejkou,“ řekl ministr zahraničí.

Ženíšek si ale trval na svém. EU se projektu Hedvábné stezky obává, protože mezi Čínou a Evropskou unií prý nejsou zcela rovné obchodní podmínky. „Vy opravdu věříte, že Čína je tak hodná a chce Evropě pomoci? Tak to přece není, Číňané mají kapitál a chtějí prosazovat své zájmy,“ oponoval.

Zaorálek celou debatu uzavřel prostým konstatováním. „Víte, tady máte dvě možnosti. Buď můžete prosazovat izolacionistickou politiku, nebo můžete participovat na tom projektu a tlačit Čínu k tomu, aby to opravdu byl výhodný projekt pro obě strany,“ uzavřel Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…