To vás neomlouvá! Selhání při covidu: Šéf NKU zchladil Babiše. Pracuje s policií

23.03.2021 6:53

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl předseda Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala. Stát podle jeho úřadu zanedbal přípravu na pandemii. Podle premiéra Babiše Kala a jeho úředníci objevili Ameriku. Ministerstvo zdravotnictví prý nakupovalo respirátory zbytečně draze. Respirátory jsou prý také často nekvalitní. Údajně až miliony kusů.

To vás neomlouvá! Selhání při covidu: Šéf NKU zchladil Babiše. Pracuje s policií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala

Anketa

Byl by Ivan Bartoš dobrý premiér?

1%
97%
2%
hlasovalo: 21204 lidí

Podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu stát zanedbal přípravu na pandemii a v boji s ní si počínal zmatečně. Moderátor připomněl, že premiér Andrej Babiš vzkázal Kalovi, že prý v NKÚ objevili Ameriku a že na epidemii nebyl dobře připravený žádný stát. „Tak určitě to zaskočilo všechny, na druhou stranu někdo byl připravený lépe, někdo hůře. Já bych chtěl říci, že takové vzkazování si navzájem nemá žádný smysl, smysl má to, co jsme udělali, popsali jsme situaci, dodali jsme doklady a chceme, aby se to v budoucnosti neopakovalo,“ prohlásil předseda NKÚ Kala.

Samotné nakupování ochranných pomůcek podle kontrolorů z NKÚ provázel chaos, prý i proto, že na Ministerstvu zdravotnictví a na Ministerstvu vnitra existovaly na sobě nezávislé nákupní týmy a tyto týmy nespolupracovaly. Ministerstva ale tvrdí opak, prý spolupracovala na denní bázi. „No je otázka, na denní bázi čeho. Pojďme se podívat, jak třeba nakupovaly v jednu chvíli stejné zboží za rozdílné ceny a pravděpodobně si na tom trhu i konkurovaly, nicméně my se opíráme i o mezinárodní zkušenosti, třeba z Velké Británie nebo Lotyšska, kde oni ty týmy záhy sloučili. Určitě by bylo správné, aby do budoucna za stát jednala jedna organizace, která ty postupy bude mít profesionálně zvládnuté,“ myslí si Kala.

Ministerstvo zdravotnictví podle Kaly vůbec nezajistilo průzkum trhu, nenastavilo žádné parametry pro hodnocení nabídek. „To znamená, že ta spolupráce mezi ministerstvy byla asi na denní bázi, tak nebyla o tom nejdůležitějším, tedy co se na trhu děje.“

Moderátor pak upozornil na to, že třeba v březnu loňského roku nakoupilo ministerstvo respirátory za neuvěřitelných 777 korun za kus. Ministerstvo se hají s tím, že šlo o čas. To podle Kaly prý není omluva. „Protože zhruba v týdenním rozptylu se to zboží nakupovalo zhruba za 250 korun, v některých případech i méně, takže určitě to omluva není. Chaos panoval, globální trh byl otřesený, jednotlivé státy mezi sebou soupeřily, ale to neznamená, že je možné opomenout ten pohled na hospodárnost takovým způsobem,“ domnívá se úředník.

Moderátor se také vyptával, jestli a které informace z šetření předali policejním orgánům. Kala ho opravil: „Já vás musím opravit, my jsme byli vyzváni orgány činnými v trestním řízení, abychom jim poskytli součinnost. Pro tuto součinnost já jsem zbavil příslušné zaměstnance mlčenlivosti a tuto součinnost jsme v plném rozsahu poskytli. Nemohu být nikterak konkrétní. Policie oslovila nás.“

Další problém NKÚ vidí v kvalitě nakupovaných pomůcek. „Tam my jsme prokázali, že respirátory, které vyhověly testování kvality, tak představovaly asi 30 % finančního objemu, nebyly testovány respirátory v hodnotě asi 20 % a při prvních testech kvality, což je téměř polovina toho finančního objemu, asi 13 milionů kusů, nevyhověly. Velká část respirátorů neprošla testy, a přesto byla distribuovaná,“ uvedl Kala.

„Kontrola ukázala, že stát nebyl připravený, že ta nepřipravenost je šíleně drahá a vytváří prostor pro nejrůznější záležitosti, které my jednotlivě popisujeme, ale vyplývá z toho to nejdůležitější, že stát má v každé krizi své občany ochránit, připravit a musí reagovat,“ prohlásil Kala s tím, že zaznamenal určitou dobrou vůli a snahu ke zlepšení státních řídicích procesů.

Kalův úřad také prý ještě dlouho před pandemií kritizoval vládu za nedostatečné vytváření finančních rezerv a nedostatečnou reformu státní správy. „Bohužel ten vývoj nám dal za pravdu dříve, než jsme čekali.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…