To zase bude křiku, tušil Ovčáček po Zemanově bonmotu o likvidování novinářů. A už je to tady

14.05.2017 18:06

Čeští politici odsoudili slova prezidenta Miloše Zemana o likvidování novinářů, které pronesl v Pekingu v úvodu schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, jako velmi nepodařený vtip. Podle mluvčího hradu Jiřího Ovčáčka, který doprovází Zemana při cestě do Číny, šlo o bonmot. Na sociální sítě napsal, že očekává trapně pohoršené komentáře politiků, kteří se k médiím rádi lísají. Zprávu přinesla ČTK.

To zase bude křiku, tušil Ovčáček po Zemanově bonmotu o likvidování novinářů. A už je to tady
Foto: Archiv PL
Popisek: Setkání prezidenta Česka Miloše Zemana s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem při návštěvě Číny

Za velice nepodařený označil vtip šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Mně se hrubě nelíbí, a je mi to jedno s kým, jestli s Putinem, nebo s někým jiným, aby se debatovalo o tom, jestli se mají novináři likvidovat nebo omezit. To je něco, co je velice nepodařené, a to říkám diplomatickým způsobem," uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

I podle místopředsedy ODS Martina Kupky byl žert nevhodný. Jeho vyznění podle něj ještě umocnila souvislost s Putinem. „Proto mě mrazí," uvedl ve Kupka stejném pořadu. Zemanův dlouhodobý kritik, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) na twitteru sdělil, že takové vyjadřování považuje za nepřijatelné i jako vtip. "Distancuji se od výroků prezidenta Zemana na adresu novinářů," napsal.

 

 

Europoslanec za ANO Pavel Telička míní, že Zeman svým výrokem o novinářích v přítomnosti Putina jen potvrdil, ze si nezaslouží podporu kandidatury. „Není způsobilý úřad vykonávat," napsal na twitteru. Podle ministra zemědělství a místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky je trapné, aby český prezident vtipkoval na téma likvidace novinářů s prezidentem státu, kde novináři umírají bez vyjasnění. Uvedl to na twitteru.

„Novináři zásadně nikdy bonmoty nechápou. Očekávám teď trapně pohoršené komentáře a rozhořčené reakce politiků, kteří se k médiím rádi lísají," nechal se na sociálních sítích slyšet Ovčáček.

Dnešní jednání prezidentů Zemana a Putina se odehrálo v ruštině. Na počátku se ale Putin dotázal svého protějšku, zda se bude tlumočit. Zeman to označil za zbytečné. Podle ruských médií měl Zeman při příchodu dojem, že je v místnosti mnoho novinářů a bylo by prý dobré je „likvidovat", na což Putin reagoval v diplomatičtějším duchu. Odpověděl: „Není třeba likvidovat, ale snížit jejich počet, to ano." Výroky na okraj jednání zachytil zvláštní dopisovatel listu Komsomolskaja pravda, který se na svém twitterovém účtu věnoval zajímavostem ze setkání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…