To, že je někdo muslim, ještě neznamená, že je terorista, říká Herman

23.08.2016 19:20

Právě dnes si již sedmý rok v EU připomínáme Evropský den památky obětí totalitních režimů. Proč právě 23. srpna? Protože tento den mezi nacisty a komunistickým Sovětským svazem byla podepsána dohoda o rozdělení sfér vlivu v Evropě. Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) nesmíme zapomínat na zlo obou těchto totalit. Následně nešetřil Martina Konvičku. Pár slov padlo i k Pražskému hradu a islámu.

To, že je někdo muslim, ještě neznamená, že je terorista, říká Herman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

„Kéž by bylo co nejvíce dnů, které bychom si takto připomínat nemuseli. Ale jsou to důležitá data, jež jsou součástí kultury připomínání. Společnost, která si svou minulost nepřipomíná, je nucena opakovat chyby,“ zdůraznil lidovecký ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) v úterním Interview ČT24.

Záleží na lidech, jak si budou důležité historické momenty připomínat. V případě komunistické minulosti, kterou bychom si také měli připomínat. Musíme si připomínat i komunistickou vládu, jenže tady je problém, že dodnes žijí mnozí aktéři komunistických dějů, takže je otázkou, do jaké míry jde o minulost. Herman však zdůraznil zásadní věc. „Kdekoliv na světě se komunisté dostali k moci, vždycky to bylo provázeno násilím. Potlačování svobody lidí je jednou z podstat komunistického učení,“ posteskl si host. Dodnes si není jist, zda bylo po roce 1989 správné říkat o komunistech, že my jako demokraté nejsme jako oni a budeme mírnější. „Někdo bere to, že jste slušná, jako slabost,“ upozornil člen vlády. Ačkoli prý důrazně odmítá nějaké hony na čarodějnice, má za to, že musíme poznat zlo komunistických vlád.

Ve druhé polovině pořadu se Herman vyjádřil i k nedělní akci Martina Konvičky, který připravil představení o okupaci Prahy Islámským státem. Podle ministra je otázka, zda to Magistrát hlavního města Prahy zakázat mohl či nikoliv. Osobně má na Konvičkovu akci jasný názor. „Je to trestuhodné a nezodpovědné. Podle mého neprávnického názoru si to zaslouží potrestání, protože to byl velký hazard,“ udeřil člen vlády.

Pár slov padlo také k bezpečnostním opatřením na Pražském hradě. „Pražský hrad je mimořádné místo, takže určitá bezpečnostní opatření jsou namístě, ale tady já sám nevím. Je tady odpovědnost za bezpečí památek, ale také bezpečí lidí, kteří památky navštěvují. Je třeba to vybalancovat. Jak říkám, já sám nevím, ale mám tam mnoho otazníků.“

Každý muslim není terorista

Nakonec Herman promluvil i o uprchlících a islámu. „Já jsem přesvědčen, že lidé, kteří přicházejí do naší země jako hosté, by měli respektovat naše pravidla. To znamená, že bychom si měli říci, co chceme dodržovat. Ti lidé tady chtějí žít s námi, ne my s nimi, takže my musíme ta pravidla nastavovat,“ zdůrazňoval člen vlády. Česká vláda prý navíc nestojí o to, aby se na našem území vytvořila nějaká velká muslimská komunita.

Na druhé straně varoval před házením všech muslimů tzv. do jednoho pytle. Pokud bychom se k tomu uchýlili, riskujeme, že se zradikalizuje opravdu velká část muslimů, a to není v našem zájmu.  „To, že je někdo muslim, ještě neznamená, že je to terorista,“ zaznělo z úst ministra kultury.

O radikálním islámu máme prý mluvit s těmi, kteří o něm vědí víc než my, utekli před jeho hrůzami a teď nás mohou poučit. „Minimálně mám osobní zkušenost s velmi vzdělanými muslimy, s nimiž je možné hovořit v mnoha jazycích. Mezi takovýmito lidmi se snažme hledat spojence, kteří znají nebezpečí tohoto světa ještě lépe než my,“ apeloval Herman na spoluobčany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…