To způsobí šok: Petr Uhl hovořil o prospěšnosti Vladimira Putina a o Rusku

26.07.2016 6:52

Občanský aktivista Petr Uhl předestřel v rozhovoru pro server Neovlivní.cz svůj pohled na Ukrajinu, Rusko a ruského prezidenta Vladimíra Putina. Onen pohled je zajímavý už tím, že Uhl odmítá vycházet ze západních předpokladů pohledu na Rusko. Uhl zdůrazňuje, že Putin má i svou pozitivní stránku, a to především v tom, že brání amerikanizaci Ruska.

To způsobí šok: Petr Uhl hovořil o prospěšnosti Vladimira Putina a o Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Uhl

Anketa

Ministerstvo vnitra tvrdí, že migrační krize odezněla. Má pravdu?

1%
99%
hlasovalo: 10444 lidí

Ačkoli se levicový občanský aktivista Petr Uhl nejprve bránil tomu, aby vyjevil svůj názor na současné Rusko a jeho současného prezidenta Vladimira Putina, nakonec tak přece jen učinil. Je přesvědčen, že Putin má i pozitivní stránky.

„No třeba to, že brání ještě větší homofobii, že brání ještě většímu přijímání amerických zákonů do ruského zákonodárství, které se týkají zahraničních agentů. Ty zákony jsou opisované, překládané z amerického originálu. A on tomu ještě brání. Takže je to složitější. Když si lidi stěžují, že v Rusku mají zákon, který zavazuje občanské sdružení, spolek, který má příjmy z ciziny, aby to hlásil a označil se za zahraničního agenta, tak to je převzaté ze Spojených států,“ prohlašuje Uhl.

Celý rozhovor naleznete zde

Jenže tady se o tom nediskutuje, předpokládá se, že Západ je bílý, zatímco Rusko černé. Ale tak to podle Uhla rozhodně není. Stejným způsobem je omezována i debata o Ukrajině. „Amerika a NATO nemůžou připustit, aby se nějakým způsobem diskutovalo o Ukrajině. Aby se ty kulturně politické, tradiční věci, které tam jsou – pravoslaví, homofobie, kozáci, paternalismus, domácí násilí a to všecko, co existuje v nějakých podobách jak v té velké Ukrajině, tak na Donbase – nějakým způsobem hodnotily z pohledu, jakou politickou orientaci nabraly,“ pokračuje v popisu situace aktivista.  Podle jeho názoru bychom neměli zapomínat např. ani na to. že Stalin byl sice tyran, ale tyran, který vyvedl střední Asii z otroctví a nechal vzdělat ženy.

V České republice prý nevidí žádný podstatný levicový politický proud. Komunistickou stranu nepovažuje za levicovou, podle jeho názoru jde spíše o  „trezor“, v němž jsou uloženy všechny nacionální a další předsudky, kterých komunisté stále dokola využívají. Do značné míry to prý platí i o sociální demokracii.

Ze světových osobností si prý cení papeže Františka, jenž se podle Uhlova názoru chová lidsky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…