Tohle Fialu nepotěší. Ivan Langer odhaduje: Nová strana Klause ml.? Potenciál deset až 15 procent. Část ODS může jít za ním

20.03.2019 17:45

Bývalý ministr vnitra a informatiky Ivan Langer (ODS) se v rozhovoru s Pavlem Sehnalem, šéfem ODA, pro internetovou televizi BLUETV rozpovídal o tom, co si myslí o vyloučení Václava Klause mladšího z ODS a kolik podle něj s sebou může ze strany odvést voličů. „Klaus má potenciál, jestli založí politický subjekt, odhaduji ho na deset až patnáct procent,“ říká Langer.

Tohle Fialu nepotěší. Ivan Langer odhaduje: Nová strana Klause ml.? Potenciál deset až 15 procent. Část ODS může jít za ním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

V současnosti rezonuje českou společností kauza poslance Klause juniora, jehož Občanská demokratická strana vyloučila ze strany. Nestává se, že by byl člen vyloučen z důvodu rozporu politických názorů, na to má Langer ale jasnou odpověď, záleží prý na tom, o jakou politickou stranu jde. Podle Langera jsme svědky toho, že se nám rozmělňují hodnoty, zpochybňuje se dělení politiky na levicovou a pravicovou a mění se politické subjekty jako takové. „To vše přináší takový guláš, že se v tom člověk nevyzná,“ dodal.

Vzpomněl na časy, kdy spolu v ODS pod jednou střechou žili liberálové, konzervativci, křesťanští demokraté, eurooptimisté, euroskeptici. „Dohromady všichni tvořli pravou catch-all party, ve které se hádali, přeli, diskutovali, a to je nutilo tříbit své myšlenky a argumenty. Dát z toho něco dohromady a vytvořit společný program,“ uvedl Langer.

Sám proto prý není zastáncem vylučování členů, důležité podle něj ale je, aby strana splňovala některá základní kritéria a její člen se pak skutečně pohyboval v koridoru, jenž si strana vytyčila jako svůj programový základ.

„Čas ukáže, jestli rozhodnutí těch, kteří v ODS mají tu moc a o vyloučení Klause rozhodli, bylo správné, nebo špatné,“ poznamenal a důrazně zopakoval, že on není zastáncem vylučování.

Langer predikoval, jak se bude vyvíjet cesta Klause mladšího. Pokud vytvoří nový politický subjekt, čeká Langer, že bude jeho politickým soupeřem, nikoli prý však nepřítelem. „Klaus má potenciál oslovit část voličů ODS, část voličů ANO, část voličů SPD a těch, kteří jsou tzv. na ulici. Jeho potenciál vidím mezi deseti až patnácti procenty,“ míní Langer a dodává, že je třeba, aby Klaus mladší měl k tomu i dobrý politický marketing a silný back office politické strany.

Pokud by se přece jen Klaus mladší stal jeho politickým soupeřem, nevylučuje, že část politické strany ODS bude mít snahu odejít názorově za ním a přejde do jeho případné strany. „To se opravdu stát může. Sám jsem zvědavý, který odhad se ukáže jako správný. Jestli těch, kteří odejdou, bude více než těch, kteří přijdou, či naopak,“ řekl s tím, že pokud to bude první varianta, bylo by prý fér, aby se ti, kteří takto v ODS rozhodli, se ze svého rozhodnutí zpovídali.

„Klaus mladší má dostatek energie, vůle, spolupracovníků a předpodládám i dostatek finančních zdrojů, aby postavil svůj vlastní projekt,“ věří Langer, který si nemyslí, že by se Klaus mladší připojil k jiné straně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…