Tohle Interview ČT nepamatuje. Europoslanec Zdechovský popisoval finty běženců, které osobně viděl v táborech, a moderátorka jen zírala

05.08.2015 20:16

Cesta po zařízeních, v nichž jsou v Evropě zachycováni ilegální migranti, přinesla europoslanci Tomáši Zdechovskému (KDU-ČSL) určité zklamání. Politik to přiznal ve středečním vydání pořadu Interview ČT24.

Tohle Interview ČT nepamatuje. Europoslanec Zdechovský popisoval finty běženců, které osobně viděl v táborech, a moderátorka jen zírala
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Vysvětlil, že před svou cestou po uprchlických zařízeních byl varován, že migranti v nich žijí ve špatných podmínkách. Nic takového se ale nepotvrdilo. Zjistil také, že i česká zařízení pro uprchlíky jsou na velmi dobré úrovni.

Většina uprchlíků lhala

Posteskl si, že většina uprchlíků, se kterými v táborech mluvil, mu lhala. „Stěžovali si na jídlo, na pití, začali nám diktovat, jaká mají práva. Měl jsem pocit, že to jsou spíš klasičtí ekonomičtí imigranti, které bychom do Evropy neměli přijímat.“

Připomněl, že měl také možnost setkat se se stovkami uprchlíků, kteří jsou vděční za cokoliv. „Sám bydlím v domě se syrskými uprchlíky. Jsou velmi citliví, vnímající, děkují za každou pomoc,“ podotkl. V Maďarsku prý viděl uprchlíky především z Kosova a Albánie, viděl prý i Egypťany, kteří se vydávali za Eritrejce.

Migranti si neuvědomují, že všechny informace lze ověřit

V této souvislosti se moderátorka Světlana Witowská zeptala, jak se dá poznat skutečná totožnost migranta. Policie ve státech zavalených uprchlíky prý používá uprchlíka, který již dostal azyl. A ten zkouší lidi ze své země z jazyka, z místopisu. Kdo během tří hodin třikrát změnil výpověď, dostane se na seznam podezřelých.

Zdechovský k tomu poznamenal, že uprchlíci si neuvědomují, že všechny informace se dají ověřit. V Sýrii i jinde fungují diplomatické mise, které mohou informace uprchlíků ověřit. A tak se stalo, že v Itálii už odhalili lidi z Islámského státu, kteří se chtěli dostat do EU.

Witowská pak poznamenala, že má ze Zdechovského vyprávění pocit, že při cestě po evropských uprchlických táborech zažil rozčarování. Europoslanec přitakal s tím, že v záchytných zařízeních neviděl ženy a děti. Ale mladé muže, kteří měli opálené prsty od zapalovačů, aby jim nemohly být sejmuty otisky prstů. „To uprchlíci nedělají, nepohrdli by zemí, která je jim nabízena,“ vysvětlil Zdechovský s tím, že mu vadí, že se mezi migranty nerozlišuje a o všech se mluví jako o uprchlících.

Poukázal také na to, že se v českých médiích vůbec nepíše o tom, že na uprchlické krizi participuje řada dalších organizací. Například italská vláda se v posledních měsících zaměřila na neziskovky, které mají za úkol začlenit migranty do společnosti. Při tom zjistila spoustu „černých děr“ v celém systému. „V Itálii se objevuje každý den jedna zpráva o zneužití peněz pro uprchlíky,“ podotkl Zdechovský.

Odhalit podvody s uprchlíky pomáhá i satelit

Například se stává, že neziskovka deklaruje, že má pro uprchlíky 700 míst, ale satelitním snímkováním se zjistilo, že je to jen 70 míst. Takové případy se prý staly opakovaně. To, proč jsou mezi uprchlíky většinou jen mladí muži, má prý několik důvodů. Mimo jiné i ten, že vydržet cestu přes Saharu není jednoduché, řada žen a dětí ji také nepřežila.

Řada mladých mužů v chudých zemích viděla své kamarády, jak na Facebooku vystavili fotky, jak se u londýnských stadionů fotí u drahých aut. „Tak si řekli, proč bych to nezkusil já,“ vysvětlil europoslanec.

Proč migranti nechtějí zůstat v ČR? Protože v Německu je to prostě lepší

Vracení uprchlíků, kteří nemají na udělení azylu nárok, prý funguje velmi rychle. Do země původu je běženec vrácen buď lodí, nebo vojenským letadlem. Problémem ale je, že tito lidé se pokoušejí prchat znova a znova.

Stává se, že běženci z Kosova jezdí do Německa doslova na dovolenou, čekají v azylových zařízeních půl roku, než jsou vyhoštěni, a tak to zkoušejí opakovaně čtyřikrát, pětkrát.

Witowskou také zajímalo, proč u nás nechtějí uprchlíci zůstávat. „Pořád nás berou, že jsme chudá země. Německo je také více multikulturní země, čeština patří k nejtěžším jazykům. Pro Syřany je tak těžké naučit se česky, jako pro nás naučit se arabsky, čínsky či japonsky,“ vyjmenoval hlavní důvody politik. Pro imigranty prý u nás není nic, co by je lákalo. „Když jsem se ptal, zda by nechtěli zůstat v Praze, tak se ošívali a říkali, že je to v Německu prostě lepší.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…