Tohle Merkelovou potěší. Podívejte se, co o ní napsali v britském deníku

02.03.2016 16:26

Britský deník The Telegraph konstatuje, že by německá kancléřka Angela Merkelová mohla oproti očekávání zaznamenat velký politický comeback. Podle aktuálního průzkumu veřejného mínění její popularita za pouhý měsíc vzrostla ze 46 na 54 %.

Tohle Merkelovou potěší. Podívejte se, co o ní napsali v britském deníku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Přitom ještě před měsícem se ocitla kancléřka se svými 46 % na svém čtyřletém minimu a zdálo se, že nad její budoucí politickou kariérou visí jeden velký otazník. Uběhlo jen několik málo týdnů a vše je zase jinak. Jak konstatuje britský deník, prudký nárůst preferencí německé kancléřky by pro ni mohl být tolik potřebným impulsem před blížícími se volbami v několika spolkových zemích, které proběhnou 13. března konkrétně v Bádensku-Württembersku, Porýní-Falci a v Sasku-Anhaltsku.

Další dobrou zprávou pro kancléřku je také fakt, že naopak oblíbenost mezi voliči klesla jednomu z největších kritiků její přistěhovalecké politiky, bavorskému premiérovi Horstu Seehoferovi. Zatímco popularita Merkelové se zvýšila o osm procent, jeho oblíbenost naopak o sedm procentních bodů poklesla a nyní mu důvěřuje jen 38 % Němců. Jak The Telegraph uvádí, tento vývoj je o to překvapivější s ohledem na stále se prohlubující migrační krizi.

Na druhou stranu průzkum ukázal, že voliči stále nejsou spokojeni s kroky, které podniká německá vláda v oblasti přistěhovalecké politiky. V porovnání s předchozím průzkumem veřejného mínění se počet nespokojených voličů zvýšil o dvě procenta na 59 %. „Průzkum byl realizován ještě před víkendovým rozhovorem Merkelové v televizi ARD, kde kancléřka opět odmítla přikročit k uzavření německých hranic. Podpora celé CDU se potom zvýšila o jedno procento na 36 %,“ dodává britský deník.

Neúspěch ve spolkových volbách by mohl pro Merkelovou dle britského deníku znamenat začátek konce její politické kariéry. Naopak v případě úspěchu CDU by se mohla ode dna odrazit i samotná kancléřka. „Aktuální průzkum je prvním signálem svědčícím o tom, že by se jí to mohlo podařit stejně jako před pěti lety, kdy měla mezi voliči také velmi nízkou popularitu,“ konstatuje konzervativně zaměření deník The Telegraph.

„Jedním z možných vysvětlení rozporu mezi podporou kancléřky a nesouhlasem s její přistěhovaleckou politikou je možná to, že uprchlíci jsou hlavním tématem médií, ale v každodenním životě občanů nemá zase takovou váhu. Téma nezaměstnanosti a hospodářské situace je pro voliče přece jenom důležitější,“ vysvětluje Ellen Ehni z televize WDR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…